Politikai okokból kozmetikázták a drogjelentést?

Az ötvenes évek gyakorlatát idézi, ahogyan meghamisítják a tudományos adatokat a politikai célok érdekében – állítja a Társaság a Szabadságjogokért, arra hivatkozva, hogy a Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentéséből számos olyan részt kitöröltek, amelyek rossz színben tüntették fel az Orbán-kormány drogpolitikáját – legalábbis a jogvédő szervezet szerint.

A Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentéséből számos olyan részt kitöröltek, amelyek rossz színben tüntették fel a kormány drogpolitikáját – állítja kedden kiadott közleményében a Társaság a Szabadságjogokért.

A jogvédő szervezet emlékeztet rá: a Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ feladata a „hiteles, és a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő” adatok és információk szolgáltatása, éves országos drogjelentése a droghelyzettel kapcsolatos legmegbízhatóbb információk forrásának számít. Az idei jelentés tervezetét szeptemberben véleményezésre megküldték a szakembereknek és kormánynak, ám mire a jelentés végleges formájában kikerült a Fókuszpont honlapjára, számos módosítást hajtottak végre rajta – fogalmaz a Dénes Balázs TASZ-elnök által jegyzett közlemény.

Mint írja, töröltek számos olyan részt, amely a hazai drogprevenció hiányosságaival foglalkozik, így például a Paksi Borbála és Magi Anna által készített kutatás beszámolóját, amely felmérte a hazai prevenciós szcéna helyzetét. "Eltűntek olyan mondatok is, amelyek arra mutattak rá, hogy milyen hátrányokkal jár az, hogy az országnak két éve nincsen nemzeti drogstratégiája. Nem szerepel a jelentés végleges szövegében az intravénás drogfogyasztók körében mért hepatitis C-fertőzöttségre, illetve a túladagolások megelőzésének szükségességére vonatkozó mondat sem" –állítja a jogvédő szervezet.

„A Nemzeti Drog Fókuszpont célja, hogy hiteles információkat szolgáltasson a döntéshozók számára” – hangsúlyozta Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője. „Ezekre a jelentésekre kell alapozni a kormány drogpolitikáját. Az ötvenes évek gyakorlatát idézi, ahogyan meghamisítják a tudományos adatokat a politikai célok érdekében” – zárul a TASZ közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.