Uszodapanama: politikai nyomozás Budaörsön?

Hároméves huzavona után a napokban megkezdődött a viharos előéletű budaörsi uszoda-sportcsarnok műszaki átadása. Ezzel egy időben a rendőrség nyomozást indított a helyi Fidesz feljelentése alapján, ami azért érdekes, mert fél évvel ezelőtt Wittinghoff Tamás polgármester feljelentése nyomán a rendőrség bűncselekmény hiányában nem indított nyomozást.

Budaörs még az előző választási ciklusban döntött a csaknem hárommilliárdos uszoda és sportcsarnok felépítéséről, a létesítményterveket 2008-ban strandépítéssel is kibővítették. A beruházásnak 2008 második felében kellett volna elkészülnie. Csakhogy az átadás folyamatosan csúszott, mivel a kivitelező Baucont Zrt. súlyos pénzügyi zavarba került az után, hogy a gazdasági válság hatására kihátrált mögüle a hitelező bank.

Az önkormányzat türelme 2009 márciusában fogyott el, ekkor bontotta fel a kivitelezői szerződést, többek között azért, mert a cég nem fizette ki az alvállalkozóit - közölte lapunkkal Wittinghoff Tamás, az SZDSZ-ből tavaly kilépett, jelenleg független polgármester. Emlékeztetett, akkor ő maga fordult a rendőrséghez, sőt az Állami Számvevőszéket is felkérte egy átfogó vizsgálatra az ügyben. A Baucont Zrt. ellen egyébként a vám- és pénzügyőrség nyomozást kezdett csődbűntett gyanúja alapján.

Kézenfekvő lett volna, hogy az önkormányzat az alvállalkozókkal fejeztesse be a munkát, ám a közbeszerzési törvény ezt nem tette lehetővé. Ezért a hátralévő - független igazságügyi szakértők által 5-10 százaléknyira becsült - munkálatokra öt részre bontott, közbeszerzési eljárást kellett kiírni. Ez egyrészt újabb, több hónapos csúszást okozott, másrészt - mivel a pályázóknak más munkájáért kellett felelősséget és garanciát vállalniuk - jelentősen megnövelte a beruházás várható költségeit. A beérkezett árajánlatok azonban még ezeket a várakozásokat is felülmúlva meghökkentően magasak voltak.

A polgármester szerint ellenkezésének dacára a jobboldali többségű képviselő-testület mégis megkötötte a szerződéseket a győztesekkel. Wittinghoff Tamás azt is kifogásolta, hogy a testületi többség az új eljárás kiírása előtt sokáig indokolatlanul húzta az időt, ami szintén árdrágító tényező volt. Ennek, s a polgármester kérése ellenére az irreálisan magas ajánlattal kapcsolatban a testület egyetlen nap haladékot sem adott magának arra, hogy tisztázza annak indokoltságát. Miközben korábban szinte minden, az uszodára vonatkozó kérdésben egyhangúlag hozta meg döntéseit.

Wittinghoff Tamás üdvözöli, hogy a rendőrség most mégis elrendelte a nyomozást. Szerinte ugyanis mindenkinek érdeke, hogy megalapozatlan vádaskodások, és rosszindulatú pletykák helyett kiderüljön az igazság, és az is, hogyan lehetett volna elkerülni a kivitelező cég csődbe jutását.

A legfontosabb persze az, hogy a Budaörsön élőknek már ne kelljen sokat várniuk, és mihamarabb birtokukba vehessék a létesítményegyüttest, s a vele együtt megépült strandot, melyek műszaki átadása a napokban kezdődött.

A Fidesz lemondásra szólítja fel a polgármestert

Lemondásra szólította fel a Fidesz Budaörs liberális polgármesterét, mert a polgármesteri hivatal a párt szerint több mint egymilliárd forint közpénzt fizetett ki törvénytelenül egy uszodaépítés csődbe ment generálkivitelezőjének. Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje hétfőn Budaörsön sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ügyben a Fidesz-KDNP helyi szervezete ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Pest Megyei Főügyészségen, a hatóság pedig hűtlen kezelés és csalás gyanújával soron kívüli nyomozást rendelt el. A rendőrség a polgármester felelőségét is vizsgálja, ezért a polgármesternek le kell mondania - közölte a képviselő.

A fideszes politikus kifejtette: Budaörs önkormányzata 3,2 milliárd forintosra tervezett beruházásként 2007-ben indította el a városi uszoda és sportcsarnok építését. Az átadás 2008 második felében lett volna, ám a munkálatok elakadtak, a beruházó cég ellen felszámolási eljárás indult. A 90 százalékig elkészült, de használhatatlan műszaki állapotú építményt illetően az önkormányzat tavaly elállt a szerződéstől, ennek ellenére egymilliárd forint közpénzt kifizetett - a képviselő állítása szerint törvénytelen módon, amiért a polgármesternek is felelnie kell.

Jelenleg az uszoda gépházában áll a víz, a medence viszont üres - közölte Csenger-Zalán Zsolt. Mint hozzátette, a testület a közelmúltban új közbeszerzést írt ki, újabb egymilliárd forintot szavazott meg a munkálatok befejezésére. Jelenleg is folyik a kivitelezés és ez évben átadhatják a létesítményt. A visszásságok feltárására a Fidesz helyi önkormányzati képviselője tavaly vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, ám az MSZP és az SZDSZ képviselői kivonulásukkal megakadályozták az ülés megtartását - mondta a politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.