'Rosszindulatú' az újbudai Fidesz

Miután az ügyészség nem talált bűncselekményre utaló jeleket a Lágymányosi-öbölbeli fejlesztésekkel kapcsolatban, az ügyben feljelentőként eljáró XI. kerületi Fidesz-képviselő, Schneller Domonkos most a Hadik Kávéház homlokzatfelújításával kapcsolatban kiáltott farkast. A jelek szerint ezúttal is melléfogott, jóllehet évek óta kitartóan próbálja támadni Molnár Gyula szocialista polgármestert, s a kerület balliberális vezetését.

Újabb fogást próbál keresni Molnár Gyula szocialista polgármesteren a XI. kerületi Fidesz, rajta keresztül pedig az Újbudát irányító balliberális koalíción azzal, hogy egy újabb „korrupciógyanús” ügyletet próbált tálalni mai sajtótájékoztatóján: ezúttal a Hadik Kávéház felújításával kapcsolatban emleget hűtlen kezelést, azt ígérve, ha a párt ősszel Újbudán is megszerzi a többséget, kivizsgálja az ügyet, s ha kell, feljelentést tesz. Hogy miért nem most azonnal, arról nem szólt Schneller Domokos, a Fidesz XI. kerületi képviselője. Mint ahogy arról sem, miért csak most vették elő a felújításról szóló 2008-as szerződést, melynek részletei - így a képviselő által említett, „a valós kétszeresébe kerülő felújítási összeg” - már három éve közismertek voltak.

Hadik-kávéház
Hadik-kávéház

A fideszes Schneller Domonkos szerint joggal merül fel a Hadik kávéház felújításánál a hűtlen kezelés gyanúja, számításai szerint az önkormányzat húszmillió forintot bukott az épület homlokzatának renoválásakor, csak azért, mert a kerület saját cége és nem a társasház választotta ki a kivitelezőt. A képviselő elmondta: az önkormányzat arról állapodott meg a kávéháznak otthont adó épület lakóival, hogy a Hadik megnyitásának engedélyezéséért cserébe elvégzi a homlokzat-felújítást. A munkára három ajánlat érkezett, közülük a „legolcsóbbat” választotta ki a kerület. Ám ez a legolcsóbb is csaknem kétszerese annak, amennyiért a környező, szintén felújított házakat renoválták.

Schneller Domonkos szerint a három ajánlat nyilvánvalóan egyeztetve volt, hiszen a legdrágább a valós ár ötszörösére volt, így értelemszerűen kiesett a „versenyből”. Végül tehát azt választották, amelyik „csupán” dupla árért végezte el a munkát. A fideszes politikus kijelentette: a Fidesz ki fogja vizsgálni a történteket, „amint a szavazópolgárok októberben Újbudán is lezárják az elmúlt nyolc évet”. Hozzátette: ha törvénytelenséget észlelnek, megteszik a feljelentést az ügyben. Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapító szóvivője mindehhez hozzáfűzte: feltételezhető, hogy a XI. kerületi önkormányzat szocialista, liberális vezetése megkárosította a kerületet. Az önkormányzat vezetősége által elkészített és aláírt szerződések megkövetelik, hogy a helyi patrióták a számonkérés mellett döntsenek.

Molnár Tibor, az önkormányzati tulajdonú Hadik Kávéház Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre rosszindulatú politikai hangulatkeltésnek nevezete Schneller Domokos és Csizmadia László állításait. Elmondta, a kivitelező kiválasztása a társasház közös képviselőjének bevonásával történt, szó nincs arról, hogy a lakókat vagy az önkormányzatot bármilyen kár érte volna. Az ügyvezető szerint az sem igaz, hogy a pályázatra jelentkező cégek az árversenyben összejátszottak volna, s hogy a felújítás aránytalanul több került, mint a szomszédos házaké. Azt is cáfolta, hogy a munkával húszmilliót bukott volna az önkormányzat. Mivel a szóban forgó, ráadásul műemlékjellegű épületnek nem egy, hanem három - egy a Gárdonyi szoborra, egy a Bartók Béla útra és egy a Bercsényi utcára néző - homlokzata van, következésképp a felújítása is ennyivel többe került. Ez tehát nem veszteség. Ráadásul az eltérő műszaki taratalom miatt két különböző homlokzat felújítását sem lehet összevetni.

Az ügyvezető emlékeztetett arra, a munkáról 2005-ben döntött a kerület, s akkor független szakértő készített nyilvános becslést a kivitelezés költségeiről. Akkori árakon ez nettó 31 millióba került volna, ám az összeg végül 39 millió forint lett. A 2005-ös becslésben például csak a speciális állványzat ára négymillió forintot tett ki. A nyolcmillió forintos különbözetnek alapvetően az infláció, következésképp az építőipari árindex változása az oka. A munkálatok ugyanis csak 2008 őszén indultak és 2009 elején fejeződtek be. Molnár Tibor szerint azért is meglepő a mostani fideszes „bejelentés”, mivel a 39 millió forintos költség a 2008-ban aláírt támogatási szerződésben is szerepel, tehát a képviselőnek tudnia kellett róla. Ez sosem volt titok.

Úgy tűnik, az újbudai jobboldal a választások közeledtével egyre elszántabb a tekintetben, hogy Molnár Gyula támadásával felszínen tartsák a megalapozatlanságuk miatt végül nyilvánvalóan elhaló „ügyeket”. Ehhez most a CÖF-ben partnerre találtak. Mint arról már beszámoltunk, Schneller Domonkos feljelentése nyomán vizsgálódott korábban a BRFK, majd az ügyészség is a Lágymányosi-öböl megújításával kapcsolatban, ám végül tavaly nyáron minden „vádpontban” elutasította a feljelentésben foglaltakat. Megállapítva: nem történt bűncselekmény, sőt, a kerület vezetése a lehetőségekhez mérten a legjobb megoldást választotta az egyébként teljesen lepusztult terület megfiatalítására.

A CÖF szándékai is nyilvánvalónak látszanak, hiszen korántsem nevezhető elfogulatlannak - legalábbis a balliberális oldallal szemben. A tömörülésnek ugyanis számos - többnyire jobboldali - szervezet a tagja, egyebek mellett a Trianon Társaság, a Történelmi Vitézi Rend Egyesület, a Fidesz által életre hívott több polgári kör, köztük például a Wass Albert Polgári Kör és a Polgári Körök Országos Szövetsége. A szervezet Hadik-nyilatkozata már a második olyan „felszólamlása” ezen a héten, amellyel az újbudai vezetést támadja. A Népszabadság többször is beszámolt a Móricz Zsigmond körtéri műemléképület, a Gomba tervezett átépítéséről, melyet nemcsak a nagy nyilvánossággal ismertettek meg több fórumon is, hanem széles körű szakmai és lakossági egyeztetés előzött meg az elmúlt évben. Ennek ellenére a CÖF - ugyancsak Csizmadia László útján - a napokban elfogadhatatlannak nevezte, hogy „a civilek bevonása nélkül” döntsenek a Gomba felújításáról. Ezért „magyar, budapesti és XI. kerületi polgárként is tiltakoznak” az ellen, hogy a Gombáról a kerületi vezetés döntsön. Újbuda közleményben cáfolta az előzmények ismeretében nyilvánvalóan alaptalan vádakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.