Nem a kamupártokon múlik a kétharmad

Nem érdekli a bizniszpártokat, azaz az elsősorban a kampánytámogatások megszerzésére szerveződő formációkat a veszprémi időközi választás. Ám a mezőny így is nagy lesz, hiszen már eddig is tizenhat párt jelezte, hogy jelöltet kíván állítani. Ráadásul a nyilvántartásba vételt még később is kezdeményezhetik. Emellett független indulókra is számítani lehet – nekik nem kell előzetesen jelentkezniük –, így egyelőre nem lehet tudni, február 22-én hány név szerepel majd a szavazólapokon.
Biztos résztvevő: a fideszes Némedi Lajos (középen)
Biztos résztvevő: a fideszes Némedi Lajos (középen)
Nagy Lajos / MTI

A tét nem csekély, hiszen a választás eredményétől függ, hogy a kormányoldal megőrzi-e kétharmados parlamenti többségét. Áprilisban húsz párt regisztrált – akkor függetlenként senki sem próbálkozott –, de végül csak tizenegynek sikerült összegyűjtenie a részvételhez szükséges legalább ötszáz aláírást. Ennél sokkal több jelölt valószínűleg most sem lesz, mert a külön-külön nyilvántartásba vett Fidesz és KDNP Némedi Lajos veszprémi alpolgármestert, míg az MSZP és a Magyar Liberális Párt – valamint az időközi választáson önállóan nem induló DK, Együtt és PM is – a Polgári Platform függetlenként induló vezetőjét, Kész Zoltánt támogatja.

A Jobbik Varga-Damm Andrea ügyvédet jelöli. Az ökopárt kész lenne az együttműködésre, és Józsa László egyetemi tanárt ajánlja az ellenzék figyelmébe, de ha őt nem fogadják el közös jelöltként, Gerstmár Ferencet, az LMP elnökségi tagját indítja. Vélhetően a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, az Aquila Párt, az Elégedetlenek Pártja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ), a Lokálpatrióta Párt, a Magyar Munkáspárt, a Magyarországi Cigányok Fóruma – Összefogás Magyarországért Párt, az Összefogás Párt, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja és a Zöldek is saját emberüket jelölné.

Ám kérdéses, mennyien járnak sikerrel, mert a tavaszi parlamenti választás előtt nyilvántartásba vett szervezetek közül kilenc érvényes ajánlások hiányában nem tudott indulni, például a szocdemek és a Zöldek sem. Az viszont már csaknem bizonyos, hogy lesznek függetlenek, és Kész Zoltán mellett egy helyi ügyvéd, Bősze Ferenc is megméreti magát. Korábbi sajtóhírek szerint nincs kizárva, hogy a jelöltek között lehet Simicska Lajos, s ezt az Orbán Viktorral mostanában nem túl jó viszonyban levő nagyvállalkozó sem cáfolta.

De hogy indul-e, az talán csak akkor derül ki, ha január 5-én átvette az ajánlóíveket. Török Gábor politológus szintén részt akart venni a választáson, de Simicska esetleges jelöltségének hírére visszakozott. A parlamenti választáson részt vevő bizniszpártok ezúttal kisebb aktivitást mutatnak, hiszen a jelöltek után mindössze egymilliós kampánytámogatás jár, de azt is vissza kell fizetni, ha valaki két százalék alatt teljesít.

A korábban országos listát állító szervezetek nagyobb része – például az Új Dimenzió Párt, az Új Magyarország Párt, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, a Bajnai-féle szervezet nevét kisajátító Együtt 2014 Párt – nem próbálkozik. Sok értelme nem is lenne, mert tavasszal a veszprémi körzetben a parlamenten kívüli szerveződések közül legjobban teljesítő JESZ is a voksok alig több mint hét ezrelékét szerezte meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.