Népszavazást tartanának a budapesti olimpiáról

Nem sikerült egységes álláspontot kialakítania az MSZP-nek az olimpia rendezéséről. Az elmúlt két hétben a szocialisták álláspontjai így alakultak: igen, nem, talán. Pedig a múlt hét elején még úgy látszott, világos a helyzet, hiszen a Fővárosi Közgyűlés az MSZP támogatásával döntött arról, hogy támogatja Budapest pályázatát a 2024-es nyári játékok megrendezésére.

Horváth Csaba szocialista képviselő jelezte, bízik a pályázat sikerében, és közölte: „Álmodjunk közösen, ahogy eddig.” Kiállt az olimpia rendezése mellett Botka László, a kajak-kenu versenyek helyszínéül szánt Szeged polgármestere, az MSZP választmányi elnöke is. Mindezek után a szocialista frakció tagjainak többsége mégis úgy döntött, nem támogatja a rendezést. A parlamenti szavazás alól hárman kértek és kaptak felmentést.

Az ellentétes álláspontokról a párt elnökhelyettese, Gőgös Zoltán úgy vélekedett: a közgyűlésben ülő szocialista képviselőknek önálló döntési joguk van, az Országgyűlésben azonban a frakciónak kell határoznia. A képviselőcsoport pedig úgy ítélte meg: sok fontosabb dolog van az olimpiánál, amiről a négymillió szegény országában még csak álmodozni sem lehet. Megszólalt aztán Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője is, s leszögezte: a kormánypárti képviselők nem azt a javaslatot nyújtották be a parlamentnek, amelyhez korábban a szocialisták elvben hozzájárultak.

Ugyanakkor világossá tette: azzal egyetértenek, hogy Magyarország rendezzen valamikor olimpiát, de ne akkor, amikor „ennyi baja van az országnak”. Arra a felvetésre, hogy Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke és Horváth Csaba támogatóan nyilatkozott a rendezésről, Tóbiás azt mondta: ez a szerdai elnökségi ülés után már „biztos, hogy nem így van”. Ha paradigmatikus fordulat nem is, kisebb változás észlelhető. A pénteki Népszavában megjelent írásában Horváth Csaba – miután sok érvet hozott fel a rendezés mellett – azt javasolta: „bocsássuk népszavazásra az olimpia kérdését”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.