Political Capital: a házszabály szerint egyelőre nem alakíthat frakciót a DK

A Political Capital elemzője szerint az Országgyűlés házszabálya nem teszi lehetővé, hogy a Demokratikus Koalíció MSZP-ből kivált tagjai azonnal frakciót alakíthassanak, erre fél évet várniuk kell.

Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc szombaton Demokratikus Koalíció néven létrejövő új, nyugatos, polgári balközép párt megalakítását jelentette be, és azt is közölte, hogy az MSZP-ből vele együtt távozó politikusok létrehozták a párt parlamenti frakcióját, Juhász Attila az MTI-nek elmondta: az egykori szocialista miniszterelnök arra számít, hogy centralista pártként új szavazókat is meg tud szólítani, és számos volt szocialista támogatását is elnyeri.

Elmondása szerint az MSZP számára az lenne az ideális, ha Gyurcsány Ferenctől " megszabadulva" több választót vonzhatna.     Az elemző szerint ugyanakkor csekély az esély ezeknek a forgatókönyveknek a megvalósulására, hiszen egyetlen kutatás sem mutatta ki, hogy Gyurcsány Ferenc sok új választót tudna megszólítani, továbbra is az egyik legnépszerűtlenebb politikus, személyes népszerűsége átlagosan 10 százalékkal alacsonyabb, mint Mesterházy Attila MSZP-elnöké. Szerinte az egykori SZDSZ-es politikusok támogatása sem hoz újabb szavazókat Gyurcsány Ferenc pártja számára, hiszen ennek már látszódnia kellett volna az MSZP támogatottságán.       

Juhász Attila a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció a szocialisták jelenlegi, 10-20 százalék közötti szavazótáborán osztoznak majd, arra szerinte nincs garancia, hogy a szakítás lendületet adna a két tömörülésnek.     Az elemző arra is rámutatott: Gyurcsány Ferenc előtt áll még egy új, országos pártszervezet felépítése, amely azt feltételezi, hogy folytatódik küzdelme az MSZP-vel, annak alapszervezeteiben. 

A volt miniszterelnök az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform egyéves születésnapi rendezvényén tudatta: mivel az átalakítására tett erőfeszítéseiket kudarcosnak ítélik, távoznak az MSZP-ből és új pártot alapítanak. Elmondta, hogy pártjukat a már létező Demokrata Párt bázisán hozzák létre, annak nevét, alapszabályát és vezetőségét is megváltoztatva. Gyurcsány Ferenc azzal indokolta, hogy a Demokrata Pártot veszik át, hogy a pártok bejegyzéséről az ügyészség mondhatja ki a végső szót, ők pedig nem bíznak Polt Péter legfőbb ügyészben, aki szerintük meggátolná, hogy új pártot alakítsanak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.