Polgármesteri kifakadás: "ha kell, hát éljen Eduárd!"

Alaposan kiosztotta Tilki Attila fideszes parlamenti képviselőt Bíróné Dienes Csilla, Szamossályi község polgármestere, aki arra kéri a honatyát: feles energiáit ne egyes települések legázolásába fektesse. A nyílt levél olyan jól sikerült, hogy a megyei napilap csak hirdetésként merte közölni.

Nyílt levelet írt Tilki Attila fideszes parlamenti képviselőnek Bíróné Dienes Csilla, a Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Szamossályi 2010-ben függetlenként megválasztott polgármestere, aki levelében többek között azt vélelmezi: a fideszes honatya ott tesz keresztbe a falunak, ahol tud.

A polgármester asszony szerint Tilki Attila legutóbb az önhikis (önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került) települések számára kiírt pályázat elbírálásákor "segített" a falunak: ennek következtében a kért 20 millió helyett a súlyos gondokkal küszködő kisközség csak 2 millió forint támogatást kapott. Bíróné Dienes Csilla nyilvánosan arra kéri a fideszes parlamenti képviselőt: a feles energiát a térség felemelésébe és ne egyes települések legázolásába fektesse.

Az ügy különös pikantériája, hogy a polgármester asszony nyílt levelét a Kelet-Magyarország című Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei napilap csak hirdetésként volt hajlandó közölni, holott Bíróné Dienes Csilla a megye egyik közszereplője, aki közérdekű ügyben formált véleményt a megye egy másik közszereplőjének tevékenységéről. A lap ezt nem vette figyelembe, hanem pénzt kért a nyílt levél közléséért, így az hirdetésként jelent meg a megyei újság december 6-i számában.

Bíróné Dienes Csilla lapunknak is eljuttatta a levelet, amelynek közléséért természetesen nem kérünk pénzt, a polgármester asszony írását teljes terjedelmében közöljük.

Ha kell, hát "éljen Eduárd!”

Tisztelt Képviselő Úr! Kedves Attila!

Régóta fogalmazódik bennem a gondolat, hogy nyílt levél formájában fejezzem ki köszönetemet mindazért a sok „jóért”, amit értem, s legfőképpen Szamossályi település érdekében cselekedtél az elmúlt években.

Országgyűlési képviselőként, gondolom, Téged is az a cél vezérelt, hogy a térségben, az itt élő emberek helyzetén - lehetőségeidet kihasználva - a legnagyobb mértékben segíts. Nem tudom, miért van olyan érzésünk itt a Szamosháton, hogy irányunkban ez a szándék a visszájára fordul?! Csak az motivál, hogy ennek a községnek árts? Gondolni sem merek erre. Ez nem illik a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe! Márpedig tudtommal Te annak elhivatott támogatója vagy!

Pedig nem volt még olyan régen, amikor igen fontosnak tartottad a sályi emberek véleményét. Mi kiérdemeltük, hogy kisfalunkba két alkalommal is kifáradtál kampánygyűlést  tartani, aminek meg is lett az eredménye, hiszen 2/3-dal nyertél Te is, és a Fidesz is. Talán a személyem az, ami visszatart attól, hogy leheletnyi segítséget nyújts ennek a közösségnek? De hisz a választáson én a településemen ugyanúgy 2/3-dal győztem, mint a térségben Te, illetve országosan a pártod! Ezeknek biztos komoly oka volt.

Egyszóval, nem értelek, Képviselő Úr. Megható, hogy mennyire szíveden viseled Székelyföld autonómiáját, illetve hogy milyen lelkesen ápolod a hadisírokat. Szép gesztus! De Mi élünk, és itt, Magyarországon, Szatmárban! Mi is áhítozunk a figyelmedre, támogatásodra! Szamossályi önhikis támogatásának "bődületes" összegében biztos komoly közbenjárásod  volt. (20 millió igényelt helyett 2 millió megítélt támogatás.) Köszönjük! De köszönjük a diák-munkánál, illetve a közművelődési közmunkások kiválasztásánál nyújtott „hatékony” segítséged is!

Persze, én sem vagyok vak. Én is látom, hogy Te feltétlen lojalitást vársz a települések vezetőitől. Minimum egy közös hadisír-gondozást vagy egy „önkéntes” béke-menetelést! Ezennel feliratkozom a következő turnéra! Hátha akkor felújításra kerül a 4138. számú útszakasz Szamossályiban, hátha akkor egyszer az életben nyer a földpályázatunk, lesz önhiki és minden álmunk valóra válhat! Ha kell, hát "éljen Eduárd!” Ha ilyen szakmai megalapozottsággal működnek a térség dolgai, akkor ím, fejet hajtok.

Egyelőre azonban azt kérem, hogy a feles energiádat a térség felemelésébe és nem egyes települések legázolásába fektesd! Az elrettentés megtörtént – nem gondolod, hogy sekély-e kéj??

Kétmillió üdvözlettel:

Bíróné Dienes Csilla
Szamossályi polgármestere
2013. december 3.

A Kelet-Magyarország reakciója

Cikkünk megjelenése után Nyéki Zsolt, a Kelet-Magyarország főszerkesztő-helyettese regált a leírtakra. Szerkesztőségünknek küldött levelében az alábbiakat írja:

"A Kelet-Magyarország szerkesztőségét Szamossályi polgármestere, Bíróné Dienes Csilla azzal a kéréssel kereste meg, hogy közöljük az általa megfogalmazott nyílt levelet. Ebben konkrétumokat nélkülöző általános bírálatok, kérdések és kinyilatkoztatások szerepeltek.

A levél tartalmának megismerése után kértem a polgármestert, hogy összegezze a konkrét kifogásait, amelyet szerkesztőségi anyagként, térítés nélkül megjelentetünk, természetesen megadva a reagálás lehetőségét az érintett országgyűlési képviselőnek.

A polgármester nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, ragaszkodott a nyílt levél szó szerinti közléséhez. Lapunk gyakorlatához nem tartozik közlemények, nyílt levelek változtatás nélküli közlése, ezzel szemben mindig teret adtunk és adunk a vélemények ütköztetésének. Ebben a konkrét esetben a polgármester elzárkózott ez elől, és inkább a fizetett hirdetést választotta.

A választások közeledtével valószínűleg hangsúlyosabban jelennek majd meg szerkesztőségünk munkáját érintő különböző elvárások, de független sajtóorgánumként – a mindenkori vonatkozó jogszabályok és sajtóetikai elvek figyelembe vételével – a Kelet-Magyarország fenntartja a jogot, hogy a témaválasztásban és tartalmi kérdésekben saját hatáskörben hozza meg döntéseit."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.