Pokorni megmenti a turult

A XII. kerület polgármestere által is jegyzett törvénymódosítás szerint a kerületek által az ő tulajdonukban lévő közterületen emelt köztéri műalkotásokhoz ezentúl nem kellene a főváros beleegyezése. Eddig kellett, az előterjesztők szerint alkotmányellenesen.

A fővárosi kerületek közterületein, önkormányzati tulajdonú épületein elhelyezhető művészeti alkotásokkal összefüggő törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a fideszes Pokorni Zoltán és Szabó Erika csütörtökön. A jelenleg hatályos szabályozás értelmében művészeti alkotás közterületen, valamint önkormányzati tulajdonú épületen való elhelyezéséről, áthelyezéséről, lebontásáról Budapesten a Fővárosi Közgyűlés dönt, függetlenül attól, hogy a felállítandó művészeti alkotás helyéül szolgáló közterület, illetve épület a fővárosi önkormányzat vagy egy kerületi önkormányzat tulajdonában áll.

Az előterjesztés indoklása szerint a jelenlegi szabályozás alkotmányossága megkérdőjelezhető, hiszen indokolatlanul korlátozza a kerületi önkormányzatok tulajdonosi joggyakorlását, és ezzel a többi helyi önkormányzatnál hátrányosabb helyzetbe hozza őket.

A XII. kerületi turul
Sok kategóriában pályázhatna az év legjén az engedély nélkül felállított XII. kerületi turul

Az alkotmánnyal összhangban, olyan szabályozás megalkotása indokolt, amely biztosítja, hogy amennyiben egy kerületi önkormányzat saját vagyonából, a saját tulajdonában álló közterületen (épületen) művészeti alkotást kíván elhelyezni, azt a kormánymás önkormányzat vagy bármely egyéb szerv befolyásától mentesen, szabadon megtehesse, éppen úgy, ahogy az ország bármely más településének önkormányzata.

A javaslatban rögzítik, hogy művészeti alkotás közterületen, valamint önkormányzati tulajdonú épületen elhelyezéséről, áthelyezéséről, lebontásáról a település önkormányzatának képviselő-testülete, Budapesten fővárosi tulajdonú közterület vagy épület esetében a fővárosi önkormányzat közgyűlése, a kerületi önkormányzat tulajdonában álló közterület vagy épület esetében a kerületi önkormányzat képviselő-testülete dönt, és gondoskodik fenntartásáról és felújításáról. A döntéshez a műalkotás művészi értékére vonatkozóan szakvéleményt kell beszerezni - áll a javaslatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.