Pokorni mentőövet dobna az ELTE gyakorlóiskolájának

Pokorni Zoltán azt javasolja a XII. kerületi önkormányzat képviselő-testületének, hogy az idén továbbra is ötvenmillió forinttal támogassák az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) ottani gyakorlóiskoláját.

 A hegyvidéki polgármester az MTI-nek pénteken azt mondta: az indítványról még januárban dönt a képviselő-testület. Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) kifejtette: annak ellenére, hogy az intézmény fenntartója az ELTE, az elmúlt években mintegy 300 millió forinttal támogatták az iskolát. Kitért arra is, hogy ez nem volt törvényi kötelezettsége az önkormányzatnak, de a kerületi gyerekek színvonalas képzése érdekében elkötelezettek az iskola mellett.

Rámutatott: január 1-jével alapjában változott meg az oktatás szabályozása, és az önkormányzat nem rendelkezik azokkal az adóbevételekkel, amelyekből eddig az iskolákat támogatták. Ennek ellenére szeretnének segítséget nyújtani a gyakorlóiskolának - hangsúlyozta a korábbi oktatási miniszter. Pokorni Zoltán kiemelte: úgy látják, az általános iskolai rész megőrizhető, és a középiskolai osztályok egyben tarthatók egy hegyvidéki gimnáziumban.

Mint mondta, a szülői fórum után mérlegelték a helyzetet, és a képviselő-testület elé olyan javaslatot terjeszt, hogy az idén továbbra is ötvenmillió forinttal támogassák az iskolát. Az indítványról még januárban döntenek - jelezte.

Az egyetem december 19-én közölte, hogy XII. kerületi gyakorlóiskolájával kapcsolatban egyeztetést kezdett az önkormányzattal és a közoktatási törvényben meghatározott más szervezetekkel, mert önállóan a továbbiakban nem képes fenntartani az iskola középfokú képzését. Úgy fogalmaztak: a finanszírozási lehetőségek szűkülése, az állami normatíva csökkenése és a működtetési problémák ellenére továbbra is fenntartják az általános iskolát, de a középiskolai osztályok esetében erre nincs módjuk. A témában a héten szülői fórumot is tartottak.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: az Eötvös Loránd Tudományegyetem gyakorlóiskolájának sorsa jelenleg az ELTE és a hegyvidéki önkormányzat kezében van. Elmondta: tudnak arról, hogy a XII. kerületi önkormányzat már nem folyósítja az iskola működtetését biztosító szerződésben vállalt támogatást. Hozzátette, ha nem találnak megoldást, és a középiskolai részleg veszélybe kerülne, akkor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közbelép, és gondoskodik a gyerekek vagy az egész iskola átmentéséről és továbbviteléről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.