Pokorni: nem maradhat, ahogy most van

A finn oktatási példa bemutatásán Pokorni Zoltán a magyar helyzetről talált kemény szavakat.

"A finn diákok kiválóan szerepelnek a fejlett országok oktatási rendszereit mérő vizsgálatokon. A finn oktatás két fő jellemzője pedig a decentralizáltság és a tanárok nagy önállósága. E rendszer az egyenlőségre és a demokráciára épül. A pedagógusok szabadságot élveznek a tankönyvek, az oktatást lehetővé tévő eszközök kiválasztásában. A tanárokat erkölcsileg és anyagilag is megbecsülik: csak a legjobbak válhatnak oktatóvá" – mondta el Pasi Tuominen, Finnország budapesti nagykövete magyarul tegnap a "Finn példa" című, az északi ország oktatási rendszeréről szóló könyv bemutatóján.

A kötet megjelentése üzenetértékű – és nem csak azért, mert a Hoffmann Rózsa és Orbán Viktor nevével fémjelzett oktatási rendszer egy ezzel ellentétes útra lépett a köznevelési törvény 2011-es elfogadásával. Hanem azért is, mert az a finn Sanoma tulajdonában lévő Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTK) adja ki, amelynek piaci pozíciója a tankönyvpiac tervezett államosítása esetén megroppanna.

A könyv előszavát Pokorni Zoltán, az országgyűlés oktatási bizottságának kormánypárti elnöke írta, a magyar fordítás szakmai konzulenseként pedig Sió László korábbi szakállamtitkár, oktatási szakértő működött közre. Mindketten kritikusai a jelenlegi oktatásirányítás döntéseinek.

Pokorni, illetve Kiss János Tamás, az NTK vezérigazgatója úgy vélte a könyv kapcsán: a társadalmi konszenzus és a saját út kidolgozása megspórolhatatlan, ha egy ország sikeres oktatási rendszert szeretne kiépíteni. És egy másik tanulság: nem érdemes szemezgetni az egyes intézkedések között. „Az attitűdöt, a mentalitást érdemes ellesni. Azt, hogy amikor egy intézkedést bevezetek, mindig legyen egy kis idő feltenni azt a kérdést, mit is akarok az adott lépéssel elérni” – mondta Pokorni, hozzátéve: a jelenlegi magyar rendszer durván centralizált, ami „nem tud úgy maradni, ahogy most van”. Szerinte a polgármester és a tankerületi igazgató „kettős királysága” nem tartható fenn hosszan. 198 tankerületi igazgatót és sok ezer iskolát nem lehet egy központból irányítani, a közoktatás nem egységes üzem, a döntési szintek megosztását az élet előbb-utóbb kikényszeríti.

Úgy tűnik, nemcsak Pokorni, hanem Orbán Viktor miniszterelnök is elégedetlen. A humántárca ugyanis megerősítette a hvg.hu értesüléseit azzal kapcsolatban, hogy a kormányfő kérésére miniszteri biztost kap a állami iskolafenntartó központ. 

Sportos kormánypárti képviselők: Balla György, Rogán Antal és Pokorni Zoltán nyakkendő nélkül a Házban
Budapest, 2013. szeptember 23. Balla György, a Fidesz képviselője (b), Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője (k) és Pokorni Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese (j) az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. szeptember 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.