Pokorni: a kazánszerelőnek is tudnia kell olvasni

A Fidesz oktatáspolitikusa szerint nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne tanítsunk közismereti tárgyakat a szakmunkástanulóknak.

A szakképzés átalakítása kapcsán sokan hivatkoznak Németországra, mondván, ott is kevesebb a közismereti tárgyakra fordítandó idő. Csakhogy Németországban nem 8, hanem 9 osztályos az alapiskola, és egy év alatt nem 611 közismereti órát kapnak a diákok, hanem több mint 800-at. Vagyis 30 százalékkal több közismereti órára épül rá a szakképzés. És ne felejtsük el, ott a szakképzés több mint negyede érettségi utáni – jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője az m1 Ma reggel című műsorában.

Magyarországon nem ez a helyzet, nálunk a gyermekek durván negyede szakmunkástanuló, és nagyon gyenge mind a tudásuk, mind a társadalmi hátterük. Magyarország nem engedheti meg magának, hogy nem tanít közismereti tárgyakat a szakmunkástanulóknak, mert – mint megfogalmazta - akkor jön majd egy szerelő, aki beszereli a kondenzációs kazánt, de nem tudja elolvasni a hozzá való használati utasítást. Hozzátette: gyerekkorában a konyhában egy vaskályha állt, azt könnyű volt általános iskola nélkül beszerelni - olvasható a híradó.hu-n.

Beszélt arról is, hogy felhívta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárt, javasolta Lázár János frakcióvezetőnek, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel együtt tárgyaljanak a szakképzés átalakításáról szóló törvényjavaslatról. Úgy vélte: jelenlegi formájában a törvényjavaslatnak csak bizonyos elemei támogathatók. Azt javasolta, a képzési időnek az egyharmada legyen szakképzés, egyharmada pedig közismeret, s mivel a képzési típusok eltérőek, a kettő között változó arányban kell megállapodni tantervenként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.