Pofátlanul soknak tartja az LMP az ötmilliós vezetői fizetéseket

Legfeljebb kétmillió forint körüli havi fizetést tart elfogadhatónak az állami cégek vezetőinek körében az LMP. Az ellenzéki párt a bérplafon bevezetése érdekében – a Fidesz korábbi hasonló javaslatát aktualizálva – törvénymódosítást nyújt be.
Bérplafont vezetne be a Lehet Más a Politika (LMP) az állami vállalatok vezetőinek fizetésére, egyúttal pedig a közszféra bérfejlesztését sürgeti – közölte Szél Bernadett országgyűlési képviselő szombaton. Az ellenzéki párt társelnöke elmondta: a Fidesz 2009-es törvényjavaslatát aktualizálta, ezt nyújtja be a parlamentnek, mert szerinte elfogadhatatlan az állami vállalatok vezetőinek magas fizetése.

„A Fidesz láthatóan megfeledkezett az arcátlanul magas fizetések problémájáról, de az LMP nagyon is emlékszik erre, ahogyan emlékeznek azok a magyar emberek is, akik a tisztességgel elvégzett, kemény munka ellenére sem jönnek ki a pénzükből" – tette hozzá. Szél Bernadett szerint a helyzet jelentősen romlott az elmúlt években: tavaly ötmillió forintra nőtt a legjelentősebb állami vállalatok vezetőinek havi bére. Ezt kiegészíti a prémium, amivel együtt az érintett vezetők csaknem hatmillió forintot vihetnek haza havonta, ami évente 72 millió forintot jelent.

Eközben a MÁV-nál 2013-ig a dolgozók bérét nem emelték, ezt követően évente átlagosan 2,5 százalékkal, idén pedig 0,5 százalékkal növelték – hangsúlyozta, hozzáfűzve: a Nemzeti Vagyonkezelőnél az elmúlt öt évben nem volt béremelés, a Magyar Postánál pedig még a pár százalékos bérfejlesztést is feltételekhez kötötték.

„Mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miközben nő a dolgozói szegénység, a kormány az amúgy is jól kereső keveseknek emeli a bérét" – jelenltette ki a politikus. Közölte: az állami vállalatok vezetőinél maximum a minimálbér hússzorosát – ami nem sokkal több havi kétmilliónál – tartják elfogadható fizetésnek.

Elmondta Szél Bernadett azt is, hogy az LMP felhívja majd a figyelmet azokra a fideszes képviselőkre, akik annak idején támogatták, a mostani szavazás alkalmával pedig elutasítják a javaslatot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.