PM: Nem adóztatjuk meg az adakozókat!

Cáfolja a Pénzügyminisztérium Bölcskei püspök karácsonyi szentmisén tett kijelentését, miszerint azért kaptak kevesebb adományt a gyűjtő szervezetek az idén, mert az adakozókat megadóztatják.

Továbbra is érvényesíthető a kedvezmény az adományok után - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) sajtóosztálya Bölcskei Gusztáv püspök azon kijelentésére reagálva, miszerint a hazai szervezetek idén azért kaptak volna kevesebb adományt, mert az adakozókat megadóztatják.

A tárca szerint akik erre hivatkoznak, megalapozatlanul vádolják hazugsággal azokat, akik ebben a kérdésben az Európai Unió gyakorlatára hivatkoznak. Sem a személyi jövedelemadóban, sem a társasági adóban nem változtak az adományozással kapcsolatos szabályok, az általános forgalmi adózás előírásaiban pedig az Európai Unió hozzáadott értékadóról szóló irányelve érvényesül.

Továbbra is ugyanolyan feltételekkel csökkenthető az adóalap a személyi jövedelemadóban és érvényesíthető a kedvezmény a társasági adóban az adományok után, mint korábban. Jövőre az általános forgalmi adózás adományokkal kapcsolatos szabályai sem változnak.

A PM tájékoztatása szerint csak abban az esetben kell áfafizetési kötelezettséggel számolni, ha az ingyenesen átadott termék beszerzésekor az adóalany levonta a terméket terhelő áfát - de ez esetben sem az adományozottnak kell megfizetni az áfát, hanem az adományozónak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.