PM: a paksi erőmű nem Orbán és Putyin magánügye

Egy orosz technológiájú, orosz üzemanyagot használó és orosz finanszírozású új atomerőmű felépítése generációkra kiszolgáltatja Magyarországot az orosz félnek - írja a Párbeszéd Magyarországért (PM). A párt szerint ha Orbán és Putyin Paksról megállapodást köt, akkor azt a következő kormánynak fel kell bontania.

A jelek szerint Orbán Viktor sem bízik a Fidesz győzelmében: ha biztos lenne benne, hogy a 2014 áprilisa után is a mostanihoz hasonló pozícióban lesz, nem kellene a saját ígéreteit és a racionalitást is figyelmen kívül hagyva, sürgősen és titokban megállapodnia Putyinnal a paksi bővítésről - írja közleményében a  Párbeszéd Magyarországért Párt (PM).

A PM közleménye így folytatódik: az Együtt-PM szerint a kormányfő az ország pénzügyi egyensúlyát és a következő generációk biztonságát kockáztatja a parlamenti felhatalmazás nélküli döntéssel, amelyet a következő kormánynak mindenképpen felül kell bírálnia.

Az ellenzéki párt szerint miután a sajtóba is kiszivárogtak Orbán tervezett moszkvai útjának és a készülő atomerőmű-bővítési megállapodásnak a részletei, a suba alatt aláírni tervezett megegyezésről szintén információkkal rendelkező Jávor Benedek, a PM parlamenti képviselője írásbeli kérdést intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Jávor egyebek között azt tudakolta: miért állította eddig ő és a kormány folyamatosan azt, hogy nemzetközi tender során választják ki a beruházót, miért nem szerezte meg - az egyértelmű ombudsmani állásfoglalás szerint is hiányzó - parlamenti felhatalmazást az aláíráshoz, miért hagyta ki a minimálisan 3-4000 milliárd forintos döntésből a teljes nukleáris és energetikai szakmát, illetve a magyar közvéleményt, és mi garantálja, hogy egy titkos Orbán-Putyin alkuban Magyarország érdekeit szolgáló egyezség születik.

Az Együtt-PM a parlamenti felhatalmazás nélkül aláírt megegyezést érvénytelennek tekinti: egy köztársasági államformájú országban senki sem lehet abban a helyzetben, hogy egyedül, titokban dönthessen az ország GDP-jének 10-15 százalékáról. Egy orosz technológiájú, orosz üzemanyagot használó és orosz finanszírozású új atomerőmű felépítése generációkra kiszolgáltatja Magyarországot az orosz félnek, kizárja, hogy a megújuló energiaforrások a jelenleginél nagyobb szerephez jussanak az energiaellátásban, ráadásul egy nagyon drága és környezetileg kockázatos energiahordozóhoz láncol minket.

Ha a megállapodás valóban megszületik, azt a következő kormánynak haladéktalanul fel kell bontania: a magyar energiapolitika nem lehet Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin magánügye - zárul a PM közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.