PM: "Lyukas fazék alján híznak a narancsos oligarchák"

2006 és 2010 között a fideszes többség által irányított dunaújvárosi önkormányzat "gazdálkodása pazarló, alapvető védelmi mechanizmusok nélkül működő, kontrollálatlan volt, mely nem volt figyelemmel az önkormányzat valós pénzügyi helyzetére, teherbíró képességére" - ezt állította csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Zsolt, a Párbeszéd Magyarországért helyi önkormányzati képviselője, aki ma nyilvánosságra hozta a Dunaújváros gazdálkodását vizsgáló jelentést.

- A jelentés egyértelműen kimondja, a 2006 és 2010 közötti fideszes többség teljesítménye olyan, mint egy lyukas fazék, az alján pedig a narancsos oligarchák híznak a városlakók adóforintjaiból - így fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Zsolt dunaújvárosi városatya, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője a duol.hu tudósítása szerint.

A portál felidézte: a Székesfehérvári Városi Bíróság tavaly novemberben döntött úgy, hogy a dunaújvárosi önkormányzatnak nyilvánosságra kell hoznia a város gazdálkodásáról készített igazságügyi szakértői jelentést. A jelenleg a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizáló Szabó Zsolt többször is azzal a kéréssel fordult Cserna Gábor fideszes polgármesterhez, hogy hozza nyilvánosságra a fővárosi C.C. Audit Kft. által készített, 2011. február 15-ei dátummal a városvezetés rendelkezésére bocsátott jelentést - írja a duol.hu.

A városvezetés azonban azon az állásponton volt, hogy a jelentés nyilvánosságra hozatala sértené a város gazdasági érdekeit, így elzárkózott az akkor még LMP-s képviselő kérésétől. Szabó Zsolt önkormányzati képviselő még tavaly augusztusban bejelentette, hogy pert indít az ügyben, mert az LMP szerint a jelentés közadatnak minősül. Mivel a fehérvári bíróság tavaly novemberi döntése ellen nem élt fellebbezéssel az önkormányzat, így Szabó Zsolt csütörtökön délelőtt saját blogján nyilvánosságra hozta a dokumentumot. Mindezt sajtótájékoztató keretében jelentette be a politikus.

- A jelentést elolvasva számomra is világossá vált, hogy az önkormányzat vezetése miért próbálta eltitkolni a város gazdálkodását 2006 és 2010 között vizsgáló szakértői jelentést. A dunaújvárosi közgyűlésben a 2006 óta a Fidesz van többségben. A jelentés szerint: "A vizsgált időszakban a város gazdálkodása pazarló, alapvető védelmi mechanizmusok nélkül működő, kontrollálatlan volt, mely nem volt figyelemmel az önkormányzat valós pénzügyi helyzetére, teherbíró képességére" - idézi a duol.hu az ellenzéki politikust.

A sajtótájékoztatón részt vett Karácsony Gergely, a PM országgyűlési képviselője is, aki hozzátette: "A jelentés egyértelműen bemutatja, a gázmotoros erőművek fele tulajdonrészének megvásárlása egy pazarló és hibás döntés volt. Láthatjuk, hogy ez a városlakóknak azóta is több százmillió forintjába került. Az index.hu egy tavalyi cikke alapján tudhatjuk, hogy a szálak az Energott Kft.-n keresztül az Orbán-rendszer zászlóshajójához, Simicska Lajos Közgép nevű cégéhez és helyi barátaihoz vezetnek" - olvasható a duol.hu-n.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.