Pluszpénzt kérnek a képviselőknek bizottsági tagságért

Több ponton az előterjesztő Lázár János elképzelésétől eltérően alakítaná át a képviselők javadalmazási rendszerét a parlament alkotmányügyi bizottsága. A testület - az új jövedelmezési szabályok kidolgozására létrejött albizottság javaslatára - úgy növelné a politikusi fizetéseket, hogy az országgyűlési képviselők a csaknem bruttó 750 ezer forintos alapdíjukon felül a bizottsági tagságért pótdíjat kapjanak. A bizottsági ülésektől rendszeresen távolmaradókat sem szankcionálnák tiszteletdíj-megvonással.

A Fidesz frakcióvezetője korábban azt javasolta, hogy a képviselőknek a helyettes államtitkárokéval megegyező javadalmazás járjon 2012. szeptember 1-jétől. Az alkotmányügyi bizottság viszont ezt az összeget tiszteletdíjnak nevezné, és pótdíjakkal egészítené ki - derül ki a parlamenti honlapon szerdától elérhetó módosító indítványukból.

Így az állandó bizottsági tagságért a tiszteletdíj 20 százaléka járna pluszban, a második bizottsági tagságért 10 százalék, a vizsgáló- és eseti bizottságban betöltött tagságért további 5 százalék. A házszabály szerint kötelezően felállítandó bizottságokban - így az alkotmányügyiben, a költségvetésiben, a külügyiben, az európai uniós ügyekkel foglalkozóban, a honvédelmiben, illetve a mentelmi bizottságban - 30 százalékos pótdíjat kapnának a képviselők az alkotmányügyi bizottság előterjesztése szerint.

A testület azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés alelnökei 70, a jegyzők 30 százalékos pótdíjban részesüljenek, illetve hogy a bizottsági elnökök a hozzávetőleg 750 ezer forintos tiszteletdíj 30 százalékát, az alelnökök annak 20 százalékát kapják meg. Ezzel szemben Lázár János a parlamenti alelnököknek miniszteri, míg a bizottsági elnököknek és a jegyzőknek államtitkári fizetést adna.

Könnyítést jelent az is, hogy a bizottság eltörölné azt a szabályt, amely szerint az ülésszakonként ötnél több bizottsági ülést kihagyó képviselők tiszteletdíját arányosan csökkenteni kell.

Egy ponton, a miniszterelnök, valamint a miniszter, az államtitkár, a kormánybiztos, a kormánymegbízott, a miniszterelnöki biztos, a miniszterelnöki megbízott vagy miniszteri biztos országgyűlési képviselők esetében viszont szigorítana a bizottsági javaslat: nekik választaniuk kellene, hogy az általuk betöltött kormánytisztség után járó illetményre vagy a képviselői javadalmazásra tartanak igényt. A Lázár-javaslat ezzel szemben lehetővé tette volna, hogy díjazásuk mellett a képviselői tiszteletdíj 30 százalékát is felvegyék.

A Fidesz-frakcióvezető indítványában szereplőnél több pénzt biztosítana viszont az alkotmányügyi bizottság üzemanyagkártyán azoknak, akiknek a választókerületéhez harmincnál több település tartozik, és azoknak is, akiknek az egyéni választókerülete nagyobb 20 négyzetkilométernél.

Az új jövedelmezési szabályok kidolgozására létrejött albizottság kereszténydemokrata elnöke, Rubovszky György egy ugyancsak szerdán benyújtott módosító javaslatában azt indítványozta, hogy ne jövő szeptembertől, hanem a következő országgyűlési választások nyomán létrejövő parlament megalakulása után lépjenek hatályba az említett rendelkezések.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.