Pluszpénzt kaphatnak a szegényebb nyugdíjasok

Rengeteg olyan kedvezmény létezik, amelyet a kisnyugdíjasok vehetnek igénybe. Sokan nem is tudják milyen költségtérítéseket, méltányossági juttatásokat vagy nyugdíjemelést kérhetnének.

Sok nyugdíjas él havi 50-60 ezer forintból, amelyből nem jut minden szükséges dologra - ha mindenért kifizetik a teljes árat. Az állam azonban sok szolgáltatásra támogatást biztosít a rászorulóknak. Számos olyan nyugdíjas igénybe vehetné ezeket, aki nem is tudja, hogy jogosult lenne rá - figyelmeztet a ripost.hu cikke.

A jogosultság alapja a nyugdíj összege. Lehet például nyugdíjas személyek egyszeri segélye címén pénzt kérni - akkor, ha valaki közeli hozzátartozójával él egy lakásban, és az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 75 ezer forintot. Ha egyedül él, akkor 85 ezer forint alatti nyugdíjnál is jogosult erre. A pénzcentrum.hu listája alapján méltányossági nyugdíjemelést is lehet kapni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, ha valakinek a nyugdíja alacsonyabb 75 ezer forintnál.

Sokan megfeledkeznek arról, hogy a szép korúaknak születésnapi jutalom jár: a 90 évesek 90 ezer, a 95 évesek 95 ezer, a 100 évesek pedig 100 ezer forintban részesülnek ezen a jogcímen.

Azt valószínűleg sokan tudják, hogy 65 év felett mindenkinek ingyenes Magyarországon a tömegközlekedés. De a 65 évnél fiatalabb nyugdíjasok is kedvezményes menetjeggyel utazhatnak évi 16 alkalommal. Kárenyhítési segélyért folyamodhatnak azok, akiket valamilyen bűncselekmény miatt ér kár.

Természetbeni juttatások a kulturális kedvezmények - 70 év felett például díjtalan a könyvtárak és múzeumok látogatása. A mozikban és színházakban is jár kedvezmény a nyugdíjasoknak, ahogyan a strandokon és gyógyfürdőkben is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.