Plusz 200 milliót ad a kormány a polgárőrségeknek

Az idei költségvetésben előírt egymilliárdos állami támogatáson felül a kormány és a Belügyminisztérium még az idén további 200 millió forintot utal át az Országos Polgárőr Szövetségnek – jelentette be egy szombati rendezvényen Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára.
Önkormányzat és polgárőrség együttesen tudja segíteni a rendőrök munkáját - Pataki Péter, Himesháza polgármestere (k) megbeszélést tart polgárőrökkel
Önkormányzat és polgárőrség együttesen tudja segíteni a rendőrök munkáját - Pataki Péter, Himesháza polgármestere (k) megbeszélést tart polgárőrökkel
Illyés Tibor / MTI

Tasnádi László az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ), az ORFK és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) közös rendezvényén beszélt, ahol egyebek között elhangzott, hogy a polgárőrség további 150 településre terjeszti ki a 2013. március 15-én 100x100 Biztonság néven meghirdetett közbiztonsági mintaprogramját.

Feltéve, hogy a kiválasztott 150 településen (négy budapesti kerületben, 31 városban és 115 községben) mindenütt lesz polgárőrség. A programban való rézvételnek és a hozzá kapcsolódó központi (polgárőr egyesületenkénti 200 ezer forintos) támogatásnak ugyanis előfeltétele, hogy az adott településen működjön önálló polgárőr egyesület. Márpedig a kiválasztott települések közül 23-ban egyelőre nem létezik ilyen.

Túros András, az ORFK egykori közbiztonsági főigazgatója, az OPSZ elnöke a 100x100 Biztonság programot értékelve azt mondta: az elsőként bevont száz településen érzékelhetően csökkent a bűncselekmények, szabálysértések száma, javult az emberek biztonságérzete. Javult az önkormányzatok, az alternatív közbiztonsági szervezetek (közterület-felügyelet, mezőőri szolgálat és hasonlók) és a polgárőrség együttműködése. Ez még akkor is igaz, ha az érintett önkormányzatoknak csupán a 70 százaléka vett részt tevőlegesen a program céljainak megvalósításában.

Túrós elismerte, hogy a programból kimaradt egyesületek bírálták az országos vezetést, amiért összesen mintegy 43 millió forint többlet támogatást adott a 100x100 Biztonság program résztvevőinek, miközben a többi egyesület önkéntesei is keményen dolgoztak környezetük biztonságosabbá tételén. A programban érintett települések önkormányzatai ugyanakkor – feltehetőleg forráshiány miatt – nem támogatták a többletmunkát végző polgárőreiket.

A polgárőrség létszáma a 100x100 Biztonság meghirdetése óta nem nőtt, bár nem is csökkent. Túrós mindenesetre általános tagtoborzást hirdetett, több nőt és fiatalt szeretne látni a szervezetben.

Az immár 250x100 Biztonság néven folytatódó programban résztvevő egyesületekkel szemben elvárás a folyamatos kapcsolattartás az önkormányzatokkal és az emberekkel, legalább 200 óra szolgálat polgárőrökként, és hogy munkájuk közben mérjék fel, hogy az adott településen milyen intézkedésekkel lehet javítani a közbiztonságot.

Valamivel később, Hatala József volt országos rendőrfőkapitány szavaiból derült ki: egy belügyminisztériumi felmérés szerint az önkormányzatok 90 százalékának semmiféle bűnmegelőzési stratégiája nincs. Az NBT elnöke azt is elmondta: sok helyen semmiféle felmérés nem készült a helyi közbiztonság állapotáról, és az azt előidéző körülményekről. Hatala szerint épp ezért a polgárőrségnek is kampányolnia kellene a helyi közbiztonsági és bűnmegelőzési stratégia érdekében.

Abban minden felszólaló egyetértett, hogy csak ott teremthető meg a polgárok számára is elfogadható közbiztonság, ahol a rendőrség, az önkormányzat és annak rendészeti szervezetei, valamint a polgárőrség képes a hatékony együttműködésre.

Tasnádi László szerint minden önkormányzatnak érdeke kell, hogy legyen a polgárőrség támogatása. De ez a kormánynak is érdeke, ismerte el, hiszen az ő munkájuknak is köszönhető, hogy nemcsak a bűnügyi statisztikák mutatnak javulást, hanem az emberek is érzik, hogy környezetük mind biztonságosabb lett. A kormány és a Belügyminisztérium e munka folytatásának és a polgárőrség egységes arculatának kialakításához még az idén 200 millió forint plusz támogatást ad a polgárőrségnek az egymilliárdos éves költségvetési juttatása felett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.