Plüssmacikra többet költöttek, mint a bérrendezésre

- Ne az elégséges szolgáltatás mértékén vitatkozzanak az MVK-s dolgozókkal, hanem adják meg nekik azt a 3 százalékos fizetésemelést, ami jár nekik. Így el lehet kerülni a minden résztvevő, de különösen a miskolci utazóközönség számára kellemetlen sztrájkot – mondta szerdán Miskolcon dr. Varga László, Miskolc MSZP-s országgyűlési képviselője és dr. Simon Gábor önkormányzati frakcióvezető. Szavaik szerint felháborító a korábbi fizetésemelési megállapodást felrúgó Miskolc Holding, illetve a holdingos menedzsmentet támogató fideszes városvezetés ez ügyben tanúsított magatartása.

A baloldali politikusok szerint a Miskolc Holding menedzsmentje átverte a dolgozókat, a korábbi megállapodás alapján ugyanis már 2015 elején 3 százalékkal meg kellett volna emelniük a fizetésüket. Ez nem történt meg. A háborgó közlekedési dolgozókat előbb megpróbálták megosztani, s csak a busz- és villamosvezetőknek kínáltak béremelést. Később megindult a bűnbakképzés: a városi médiabirodalom segítségével azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy az elégedetlenséget a szakszervezeti vezetők, illetve az ellenzéki pártok szítják.

Elhangzott: Miskolcon csak töredékét keresik az emberek annak az összegnek, mint amennyit a fővárosban, a Dunántúlon, pláne külföldön kapnának ugyanezért a munkáért. – A városvezetésnek a bérek felzárkóztatása lenne a dolga, ehelyett elnézi, hogy még a jogosan járó fizetésemelést sem adják meg a dolgozóknak. Ennek a kizsákmányoló politikának nagy szerepe van abban, hogy 2010 óta 5-6 ezer fiatal hagyta el a várost, keres magának máshol megélhetést.

Emlékeztettek arra is, hogy az MVK-soknak jogosan járó fizetésemelés összege a szakszervezetek számítása szerint a 10 millió forintot sem haladja meg éves szinten, de még ezt a viszonylag alacsony mértékű kiadást is sajnálja a dolgozóktól az „önkormányzati vízfej”. Eközben például a Zöld Nyíl villamosfejlesztési projekt keretében ennél jóval több pénzt költöttek marketingeszközökre: plüssmacikra, tollakra, öngyújtókra.

Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezete elnöke korábban miskolci tudósítónknak azt mondta: miután az elmúlt hetekben sem jutottak közelebb az álláspontok, mindenképpen sztrájkolnak, már csak az a kérdés, mikor és milyen feltételekkel. A elégséges szolgáltatásokról szerdán késő délután kezdték meg a tárgyalásokat a munkaadóval – az egyeztetés lapzártánkkor még tartott. Úgy tudjuk, a tét az, hogy 80, vagy a munka törvénykönyvben sztrájk esetére minimálisan meghatározott 66 százalékos arányban veszik-e fel a munkát a közlekedési dolgozók – utóbbi esetben már érezhető lenne a forgalomkiesés a miskolci közlekedésben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.