Plázában várja az áttörést a Jobbik

A Jobbik régebben egy városszéli sportcsarnokban rendezte be főhadiszállását, idén - a parlamenti és az EP-választás alkalmával is - a kongresszusi központban. A mostani önkormányzati választás eredményváróját megint máshol, a IX. kerületi Könyves Kálmán körúton, a Lurdy Rendezvényközpontban tartották. Igen, jól értették: egy plázában.
A Jobbik és a multik egy napra összeborultak
A Jobbik és a multik egy napra összeborultak
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság
A fogyasztás templomában. Elvégre Vona Gábor pártelnök már öt évvel ezelőtt megmondta, hogy az általa elképzelt jövőben is lesz bevásárlóközpont. Csak nem Tescónak fogják hívni, hanem Turulnak.

A helyszínen begyűjtött információk szerint a jobbikosok eredetileg a képviselői irodaházat szemelték ki, de Kövér László házelnök nem adott rá engedélyt, hogy ott tartsák a rendezvényt. Így legalább megtudhattuk, milyen az, amikor egy szélsőjobboldali pártnak gyorséttermek szomszédságában van a kampányközpontja. Ami azt illeti: semmi különös.

Az eredményvárón sokáig lényegesen több volt az újságíró, mint a jobbikos. A párt ismertebb politikusai közül csak Mirkóczki Ádámot, Szávay Istvánt és Volner Jánost láttuk. Az új trendnek megfelelően a szimpatizánsok körében is az öltöny volt a jellemző viselet. Arról a két egyenruhás férfiról is, aki a bejáratnál álldogált, kiderült, hogy nem valamelyik gárdaszervezethez, hanem a bevásárlóközpont biztonsági személyzetéhez tartozik.

Este hét körül megjött Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje, és módfelett bizakodónak látszott. Lapunknak elmondta, hogy pártja számára vidéken a magas részvételi arány lenne kedvező, de az ő esetében, a fővárosban történetesen pont a fordítottja igaz. Márpedig Budapesten a részadatok szerint alacsony volt a részvétel.

Staudt készségesen nyilatkozott a sajtónak. Kivéve, amikor az Index a kémgyanúba keveredett Kovács Béla ügyéről próbálta kérdezni.

Vona vasárnap, szavazata leadásakor közölte, hogy áttörésre számít: bízik abban, hogy a Jobbik a Dunántúlon is több polgármesteri címet szerez, és ezek között városok is lesznek. Mirkóczki Ádám szóvivő előzőleg azt mondta, hogy a maga részéről már azt is szép eredménynek tartaná, ha a Jobbiknak sikerülne megőrizni a korábban elnyert polgármesteri posztokat.

Négy évvel ezelőtt a Jobbik mindössze három polgármesteri címet szerzett. Ez a szám a győztes időközi választásokkal együtt is csupán tizenegyre emelkedett. A kampányközpontban elcsípett beszélgetésekből úgy tűnt, hogy a Vona által emlegetett áttörés a jobbikosok szerint akkor következne be, ha a párt Miskolcon - vagy valamelyik nagyvárosban - tudna nyerni.

Abban a teremben, ahol kivetítőn lehetett követni az eseményeket, árpádsávos, magyar és székely zászlók sorakoztak. A közönség fegyelmezetten figyelte a részeredményeket. Viszonylag alacsony, nem egészen negyvenszázalékos feldolgozottságnál a Jobbik tíz polgármesternél tartott, Staudt Gábor pedig a szavazatok harmada alapján Tarlós István és Bokros Lajos mögött (illetve Csárdi Antal és Bodnár Zoltán előtt) a harmadik helyen állt 8,2 százalékkal. Staudt elmondta, hogy nem lehet maradéktalanul elégedett, de már az is siker, ha az előző választásokhoz képest erősíteni tud.

Szintén főpolgármester-jelöltként Staudt Gábor 2010-ben a szavazatok mintegy 7,3 százalékát kapta, és a négy indulóból a negyedik lett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.