Plagizált diplomával doktorált Debrecenben a tábornok

A Debreceni Egyetemen szerzett doktori fokozatot Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy, azzal a disszertációval, amelyről most az Átlátszó oktatás blog derítette ki, hogy jelentős része nem saját munka.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) címzetes egyetemi tanára, a HM Zrínyi Kiadó vezetője 2011-ben adta le a „A globális és a regionális biztonsági környezet változásainak hatásai” című 143 oldalas disszertációt. 

Témavezetője a főként Románia újkori történelmével és a szabadkőművességgel foglalkozó Raffay Ernő volt. Neki kellett nyilatkoznia az értekezésről a leadáskor, hogy az a jelölt önálló munkája.

Az Átlátszó Oktatás blog a doktori disszertáció elolvasásakor számos jelöletlen forrásra bukkant. hosszabb szakaszok, néha oldalak kerültek át a legkisebb változtatás nélkül, szó szerint más szerzők munkáiból anélkül, hogy feltüntették volna a szerzőt. Ilyen például Kiss Zoltán László „Magyarok a békefenntartásban” című 2011-es munkája, melyre csak az irodalomjegyzékben hivatkozik. Ezt a kötetet ráadásul az Isaszegi vezette Zrínyi kiadó jelentette meg. 

A blog megkereste Raffayt, a doktori iskola vezetőjét, Nagy Jánost, a szigorlati bizottság vezetőjét, Sinóros-Szabó Botondot, a Debreceni Egyetem sajtóosztályát, illetve Kiss Zoltán Lászlót. Közülük egyelőre dr. Sinóros-Szabó, Kiss és a Debreceni Egyetem válaszolt, Nagy későbbre ígért választ. A szigorlati bizottság vezetője nem tervez eljárást indítani Isaszegi ellen. Dr. Kiss Zoltán László szóban hozzájárult, hogy művét Isaszegi forrásként felhasználja, a helyzetet nyilvánosan viszont nem szeretné kommentálni.

A Debreceni Egyetem részéről Csernoch László rektorhelyettes válaszolt, akinek nem volt tudomása a plágiumról, azonban a doktori szabályzat szerint eljárást indítanak az ügyben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.