Plágiumgyanús tankönyvet jelentetett meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Újabb plágiumügy került nyilvánosságra: most egy tankönyvről derült ki, hogy a szerzői jelentős mértékben támaszkodtak egy korábban megjelent kötetre. Ezúttal maguk az érintettek tiltakoznak szerzői jogaik megsértése miatt.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által kiadott, uniós forrásokból támogatott egyik tankönyv nagymértékű egyezést mutat egy korábban (szintén uniós támogatásból) kiadott kötettel, ami még az előző kormány alatt készült. A feltüntetett szerzők viszont nem egyeznek – adta hírül a hvg.hu.

„Véleményünk szerint ez az eljárás szerzői jogsértés. Különösen nehezményezzük azt, hogy a jogsértést az állam követte el, hogy ehhez kutatók a nevüket adták, és hogy mindezt az Európai Unió pénzén, nevében és logója alatt követték el” - áll a Partszélről a fősodorba című kiadvány szerzőinek a hvg.hu számára eljuttatott közleményében.

A szerzők elmondták, hogy két nappal ezelőtt, véletlenül botlottak bele saját szövegükbe a Hungaricum Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. honlapján - csak éppen más címmel, más szerzőkkel. Az "új mű" az Egyensúlyban: értékek, érdekek és lehetőségek címet viseli.

„Az átdolgozott kötetben vannak változtatások (táblázatok aktualizálása, kisebb húzások, itt-ott értelem- vagy szerkezetzavaró betoldások), és az egyik, a jó példákat bemutató fejezet anyagait más példákra cserélték, de valójában így is a mi kötetünket tartja kézben az olvasó” – állítják a Partszélről a fősodorba írói.

Az eredeti szöveg szerzői (Betlen Anna, Krizsán Andrea és Zentai Viola) 2009-ben írták ezt a tankönyvet, amelyet az akkori Szociális és Munkaügyi Minisztérium rendelt meg tőlük, a tananyagot az Európai Bizottság foglalkoztatási, szociális és esélyegyenlőségi főigazgatósága, konkrétan a Progress közösségi foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási program (2007–2013) keretében folyó képzésre szánták.

„A kötet célja az volt, hogy az államigazgatás felelős munkatársai, elsősorban a jelentős európai fejlesztési források elosztását végző Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakemberei színvonalas gender mainstreaming (nemek közötti társadalmi egyenlőségre vonatkozó) képzésben részesüljenek” – állítják a szerzők. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.