Börtönt is érhet az összeollózott szakdolgozat

Szigorúan ellenőrzik és büntetik azokat, akik pénzért íratnak, vagy az internetről ollóznak össze dolgozatokat - ezt ígéri az oktatási államtitkárság. A másolóbajnokokat mostantól egy új plágiumkereső honlap is segíti.

A jövőben szigorúan ellenőrzik és büntetik azokat, akik pénzért írnak vagy íratnak szakdolgozatot - idézi a Kossuth Rádió az oktatási államtitkárság közleményét , amely szerint azok a hallgatók, akik sajátjukként adnak be olyan diplomamunkát, amelyet más készített, akár szabadságvesztést is kaphatnak magánokirat hamisítás miatt, a bértollnokot pedig bűnsegédlet miatt vonhatják felelősségre.

A figyelmeztetés nem új, és a jelenség sem ismeretlen, de tény, hogy egyre kifinomultabbak a módszerek.

Az internet sok mindenhez segítséget ad – de nem csak az ügyeskedőknek, hanem az ellenük fellépőknek is. Ebben segít az online plágiumkereső program is, amelynek fejlesztésében Pataki Máté, a Magyar Tudományos Akadémia Kutató Intézetének főmunkatársa is részt vett.

- A Kopi Plágiumkereső úgy működik – magyarázta a szakember a 180 perc című műsorban –, hogy a feltöltött dokumentumokat tárolják, és amikor valaki egy új dokumentumot tölt fel a rendszerbe, ellenőrzik, hogy hány közös része van a már ott található dokumentumokkal. Épp ezért fontos, hogy az intézmények feltöltsék a szemináriumi dolgozatokat, diplomamunkákat.

Pénz hiányában internetes kereső még nem tartozik a portálhoz, mondta Pataki Máté, ugyanakkor egy új fejlesztésen dolgoznak: a teljes Wikipediát feltöltötték a rendszerbe, így az is kiszűrhető, ha valaki egy idegen nyelvű Wikipedia cikket fordít le magyarra, és azt illeszti a dolgozatába. A program segítségével azok a bértollnokok is lebukhatnak, akik több diáknak adják el ugyanazt a dolgozatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.