Piros hó hullott Győrben

Azt jósolták az ellenfeleim, hogy akkor leszek én képviselő, ha Győrben majd piros hó esik. Hát akkor hulljon - mondta Fábián György, eredeti szakmája szerint újságíró, aki a kormányváltó erők színeiben indul a választáson a kisalföldi megyeszékhelyen.  A színpadon pedig elkezdett pirosan havazni.
A kormányváltók győri kampányzárójának szánt rendezvényen Fodor Gábor – aki a választók esetenkénti felületességével és figyelmetlenségével valószínűleg korábbi tapasztalatai alapján is tisztában van – azt sulykolta a közönségnek: a szavazólap 17-es listájára kell ikszelni, ha le akarják váltani a kormányt.

A hallgatóság pedig le akarta, ez derült ki a skandálásukból.

Fodor tételesen felsorolta, hogy miben kedvez az egyoldalú választási törvény a kormánynak. Aztán megértő hangon beszélt azokról, akiknek a kormányváltó erők egyik-másik szervezetével vagy személyével netalántán vitái vannak, de a szövetség minden tagja le szeretné váltani Orbánt, hogy az ország a demokrácia útján induljon el megint – hangoztatta. Azt is kijelentette, hogy a Jobbikra tisztességes ember nem szavazhat.

Fodor lekonferálása után a műsorvezető, hangjában nem kevés iróniával, köszöntötte azt a 171 új győri polgárt, akik az adatok szerint március elseje óta költöztek a városba, majd a DK képviseletében Nagy Huszein Tibort szólította a mikrofonhoz.
A szónok rögtön a "nemzeti focialista" kormány menesztésével indított, ami első hallásra nem volt túl jó antré, hiszen a színpadon őt követő helyi jelölt, Glázer Tímea Győr egyik legismertebb labdarúgó-családjából származik. A dolog a végén mégis jól sült el, mert Glázer Tímea képviselőjelölt maga is úgy fogalmazott: nem akar éhező gyerekeket látni, miközben az országban stadionok épülnek.

Nagy Huszein szenvedélyesen taglalta, mi lesz, ha mégis a Fidesz nyeri meg a választásokat. Eddig a kormányt és a magyar népet nem azonosította a nemzetközi közvélemény, mondta. De ha utólag felhatalmazást adnak a szavazók a mostani kabinetnek, akkor nem lesz oka a világnak különbséget tenni az ország népe és a kormány között.

Glázer Tímea arról szólt, hogy ne érte, hanem a saját gyerekeikért szavazzanak rá a győriek, s vessenek véget a "nemzeti mutyipartinak."A szocialista vendégszónok, Lukács Zoltán harsány kijelentéseivel ragadtatta tapsra a hallgatóságot. Először azon aggodalmaskodott, hogy "szegény Rogán Tóninak" minden reggelre nő valami a házához.

Aztán megjegyezte, hogy ilyen cselekedetekért van, akit bilincsbe verve visznek el. A Fidesz embere azonban büntetlenül mindent megtehet. A kormányzópárt szerinte állami szintre emelte a rablást. Azért kell a kormányváltás, hogy ez többet ne fordulhasson elő, hangoztatta.

– Ez a választás nem dőlt el – dörögte többször is. – A kormány elzavarható, ne rettentsenek el senkit a közvélemény-kutatások színes oszlopai.

Fábián György, a kormányváltók másik győri jelöltje vallomást tett. Neki tetszik a piros, de a narancssárga is. Csak az egyszínűség nem tetszik neki.

Fábián egy új kiegyezést akar. Szerinte Orbán a maga kétharmadával lehetett volna jó király is, de helyette önkényúr lett.

– A jobboldali emberek is megérdemelnének egy kiegyezésen alapuló baloldali kormányt – tette hozzá.

Aztán azzal öntött önbizalmat a közönségbe, hogy még a Magyar Nemzet is arról írt: Győrben az ő körzetében baloldali siker születhet.

Igaz, ellenfelei szerint ehhez piros hónak kell esnie a Rába parti városban. A teátralitást különösen kedvelő Fábián ezt meg is oldotta.

Pirosan hózott, miközben a Fidesz üres ígéreteit szimbolizáló narancssárga lufikat fölengedték a levegőbe.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.