Pintér több jogot adna a polgárőrnek és a halőrnek

A belügyminiszter szerint több jogosítványt kellene adni az önkormányzati védelmi feladatokat ellátó embereknek a jelenleginél, annál, hogy csak regisztrálják a bűncselekményt.

Pintér Sándor pénteken Balatonalmádiban, a XI. Magyar Jogászgyűlésen, Közbiztonság-bűnüldözés című előadásában azt mondta, a társadalmi értékítélet jelentős szerepet játszik abban, hogy a polgárok hogyan értékelik a közbiztonságot. Mint hozzátette, 2011-ben a százezer lakosra jutó, regisztrált bűncselekmények száma 4520 volt; a Belügyminisztérium a bűnüldöző szervek átalakítását a statisztikákra építi, még akkor is, ha azok kissé csalókák.

Kitért arra: szélesebb lett a rendőrségnek a civil szervezetekkel való együttműködése, az önkormányzatok különböző biztonsági feladatokra egyre több embert alkalmaznak, azoknak viszont korlátozott lehetőségeik vannak: nem tarthatják vissza például a tettest, amíg a rendőr megérkezik.

A belügyminiszter ezért azt szeretné elérni, az önkormányzati védelmi feladatokat ellátó embereknek (például polgárőr, halőr) több jogosítványuk legyen a mostaninál, vagyis annál, hogy csupán regisztrálják a bűncselekményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.