Pintér szerint még mindig nincs gyermekprostitúció

Szabó Tímea LMP-s képviselő a gyermekprostitúció megelőzésével és leküzdésével kapcsolatos tervekről faggatta a tárcavezetőt a Parlament emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának mai ülésén.

Szabó utalt arra a tízpontos petícióra, amelyet 19 civilszervezet éppen azért hívott életre, mert Pintér Sándor a gyermekprostitúció jelenségéről azt mondta, nem létezik, vagy ha igen, önkéntes alapú. A petícióhoz időközben 30 másik szervezet is csatlakozott.

A belügyminiszter korábbi mondatát a bizottsági meghallgatáson azzal magyarázta, hogy csak a rendőrségnél nyilvántartott adatokra tud hagyatkozni, azok alapján valóban nincs gyerekprostitúció. (Arról, hogy a 18 év alatti gyereklányokat használó férfiakkal szemben miért nem indulnak rendőri eljárások, nem kérdezték a belügyminisztert a képviselők.)

Pintér kifejtette, a szabálysértési ügyeknél az a tapasztalat, hogy a 18 éven aluli prostituáltak már házasságban éltek, így ez „nem tekinthető gyermekprostitúciónak”.

Ékes Ilona fideszes képviselő pedig arról faggatta a minisztert, tervez-e szigorító lépéseket tenni a prostitúció betiltása érdekében. Felhívta a miniszter figyelmét arra, hogy a futtatók gyakran férjhez erőszakolják a gyereklányokat, éppen azért, hogy a szabálysértési törvényt kijátsszák, ezért találkozhat a rendőrség 18 év alatti házasságban élő prostituálttal. Ezért Ékes szerint meg kellene változtatni a törvényt, ami azt jelentené, minden férfi, aki 18 éven aluli lányt pénzért szexuális aktusra kényszerít, büntethetővé válna.

Pintér erre konkrétan nem válaszolt, az látszott azonban, hogy meglepte a képviselő asszony felvetése. „A prostitúció meggyőződésem szerint a bűncselekmények egyik melegágya, ezért mindenféle javaslatot, ami a prostitúció szigorításáról szól, támogatni fogok, legyen az gyerek- vagy felnőtt prostitúció”, fogalmazott a miniszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.