Pintér szerint jót tesz a fiatalkorúak bebörtönzése

A szabálysértési törvény augusztusi módosítása óta 40 százalékkal csökkent a bolti lopások száma a nagyvárosokban dolgozó kereskedők visszajelzései alapján - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) pénteki évértékelő elnökségi ülésén Budapesten.

A belügyminiszter emlékeztetett rá: még kormányra kerülésük előtt felmérték, milyen az emberek biztonságérzete, és azt tapasztalták, hogy - főleg a kistelepüléseken - munkájának a gyümölcsét nem az élvezte, aki megdolgozott érte, hanem aki "arra járt és jogtalanul eltulajdonította". Ezért tervet készítettek a közbiztonság javítására és a tulajdon elleni szabálysértések szigorúbb szankcionálására. Kormányra kerülésük után a jogalkotásban is megkezdődött a munka, például elvették a jegyzőktől a kis értékű lopások nyomozását, mivel nem voltak erre felkészülve.

Emellett lehetővé tették, hogy a tulajdon elleni szabálysértés elzárással is sújtható legyen, függetlenül attól, hogy az elkövető fiatalkorú-e vagy sem. Ennek jelentős visszatartó hatása lett nemcsak a kistelepüléseken, hanem a nagyvárosokban is. Az utóbbiakban dolgozó kereskedők visszajelzései alapján a szabálysértési törvény augusztusi módosítása óta 40 százalékkal csökkent a bolti lopások száma. A miniszter szerint augusztus 9-étől, a jogszabály életbe lépésétől december 3-ig 18473 esetben került sor ilyen eljárásra. A bíróságok 581 személlyel szemben 3684 nap elzárást szabtak ki. Szerinte ezek a számok is azt mutatják, van létjogosultsága az intézkedésnek.

Pintér Sándor a rendőrség és a polgárőrség együttműködését kiválónak értékelte és azt kérte a polgárőröktől, nézzék meg, milyen további lépések szükségesek a közbiztonság, a közrend javítása érdekében. Egyben jelezte: továbbra is számít a polgárőrök támogatására. "Számítok 2011-ben is a polgárőrök segítségére és biztos vagyok benne, a rendőri erőkkel közösen ismét tudunk javítani minden egyes település közrendjén, közbiztonságán" - jelentette ki. A polgárőrség jó teljesítményéhez szükséges a kormányzat támogatása is, és arról is tájékoztatta az OPSZ elnökségi ülésének résztvevőit, hogy a költségvetés tervezete szerint jövőre 700 millió forint támogatás áll majd a polgárőrök rendelkezésére.

Túrós András, az OPSZ elnöke évértékelőjében úgy fogalmazott: a polgárőrök országszerte "szinte mindenütt fantasztikusan teljesítettek", 8 milliárd forintnak megfelelő értékű munkaórával járultak hozzá a közbiztonság javításához, tízezer esetben értek tetten elkövetőt, és százezer jelzést adtak a társhatóságoknak. A rendőr-polgárőr közös szolgálati órák száma pedig elérte az 1,7 milliót. A polgárőrség csatlakozott a kormány által meghirdetett programhoz, ennek nyomán a körzeti megbízottak (kmb) és a polgárőr egyesületek "egymásra találtak", a kmb-sek az egyesületek szakmai felügyelői lettek, ez pedig javította a kistelepüléseken élők közbiztonságról alkotott véleményét. Túrós András jelezte: 2011-ben a kistelepülések biztonsága lesz a prioritás a polgárőrségnél.

Nagyon jó, hogy ennek az országnak van polgárőrsége, amelyr bizton lehet számítani és ez jó hatással van az ország közbiztonságára - jegyezte meg. A jövőre tervezett 700 millió forintos állami támogatással kapcsolatban azt mondta: ha megkapják, tovább tudják segíteni a közbiztonság védelmét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.