Pintér menesztette 'az indokolatlan pánikot keltő' főkapitányt

Visszavonta Ármós Sándor dandártábornok, Pest megyei rendőrfőkapitány vezetői megbízását Pintér Sándor belügyminiszter. Ármós utóda Simon Tamás dandártábornok, Jász-Nagykun-Szolnok megye korábbi főkapitánya lesz.

Ármósnak azért kell mennie, mert pár hete egy főkapitányi körlevelében megszorításokat rendelt el és ezzel, felettesei szerint indokolatlan pánikot keltett az állomány körében. Ármós a bűnügyi és a rendészeti igazgatónak, hivatalvezetőknek, Humánigazgatási és Ellenőrzési Szolgálatnak, illetve a megyei rendőrkapitányságok vezetőjének címzett levelében egyebek között azt írta, hogy az idei költségvetés kétmilliárd forinttal alacsonyabb az előző évinél, a személyi juttatásokon belül nem tartalmazza a kötelező bérfejlesztések összegét.

A túlmunka pénzügyi megváltásának kerete pedig már a decemberi túlórákkal kimerült, olvasható később, sőt tízmillió forinttal túl is lépték azt. A főkapitány ezek miatt túlórát fizetni csak az EU-s elnökség rendőri biztosításában résztvevő állománynak engedélyez. A körlevél szerint nincs fedezete a napidíjnak, a 200 ezer forintos cafetéria juttatás és a szociális juttatások jelentős részének.. Nem jut majd pénz a külsős tolmácsokra és szakértőkre, a tanúk útiköltségére és arra sem, hogy kifizessék, ha a körzeti megbízottak magánautóikat használják szolgálati autóként. Ezekre a tételekre körülbelül 340 millió forint kellene.

Ármós körlevele nyilvánosságra került, mire az ORFK belső vizsgálatot rendelt el, melynek végén a Lajtár József gazdasági főigazgató azt állapította meg, hogy a főkapitány hibás adatokból téves következtetéseket vont le a főkapitányság pénzügyi helyzetét illetően. A rossz adatokat szolgáltató tisztviselő ellen fegyelmi indult. Azonban azt már a történtek után is sejthető volt, hogy a törtétnek után Ármós nem maradhat sokáig hivatalában. Egy épületkomplexumban dolgozik az ORFK gazdasági vezetőjével, így könnyedén ellenőrizhette volna a kapott anyag hiteleségét, még mielőtt a körlevelét megírja. A beosztásba került, hogy nem élt ezzel a lehetőséggel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.