Pintér a cigánybűnözésről

A cigánybűnözés fogalma a jog számára értelmezhetetlen - írta Pintér Sándor Samu Tamás Gergőnek, a Jobbik országgyűlési képviselőjének. Az ellenzéki honatya eredetileg Orbán Viktornak tett fel írásbeli kérdést a cigánybűnözésről.

Orbán Viktor miniszterelnök helyett Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt arra az írásbeli kérdésre, amelyben Samu Tamás Gergő, jobbikos országgyűlési képviselő arról érdeklődött: létezik-e a kormányfő szerint cigánybűnözés? - adta hírül a Békés Megyei Hírlap.

„Ön szerint léteznek-e olyan, a cigányságra jellemző bűnelkövetési formák, amelyek alapján egy átlagos bűnügyi hírből Ön is tudja, hogy cigányok az elkövetők? Ön mire gondol, amikor azt hallja a hírekben, hogy egy idős, egyedül élő embert támadtak és brutálisan öltek meg valakik, mindössze néhány ezer forintért?” - fogalmazott kérdésében a Békés megyei honatya, aki az iránt is érdeklődött, hogy tervezi-e a kormány a "kimondott cigánybűnözés fogalmába" tartozó ügyekkel foglalkozó önálló rendőrségi egység felállítását?

Pintér Sándor válaszában kitért arra, hogy a bűnözésnek kriminalisztikailag vannak társadalmi rétegekre vonatkozó formái, azonban ezek korra, nemre, fajra, vallási felekezetre való tekintet nélkül egységesen jellemzőek minden emberre különböző szociológiai ismérvek mentén. A belügyminiszter szerint a cigánybűnözés a jog számára ugyanúgy értelmezhetetlen fogalom, mint a magyar vagy akár a megélhetési bűnözés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.