Pintér: Nem mondtam olyat, hogy az MSZP-nek is csurrant volna az olajmilliárdokból

Pintér Sándor szerint "egyhamar nem nő ki Portik Tamás, vagy Vizoviczki László utódja". A Heti Válasznak adott interjújában a belügyminiszter azt mondta: a kilencvenes években némely párt nem úgy állt hozzá az olajbűnözéshez, ahogy egy parlamenti erőnek illett volna. A jelenlegi helyzetről szólva a tárcavezető leszögezte, a "Jobbik határán mozgó gárdák jogilag és rendőrszakmailag kezelve vannak".

Pintér Sándor szerint P. Tamás és V. László előzetes letartóztatásba helyezésével azokat juttatták rács mögé, akik az elmúlt húsz évben a legtöbb erkölcsi és anyagi kárt okozták Magyarországnak. A belügyminiszter erről a Heti Válasznak adott, csütörtökön megjelent interjújában beszélt.

Arra a felvetésre, miszerint a két férfi elfogása után többen pedzegették, hogy valójában nem történik más, mint a maffiapiac újraelosztása, a belügyminiszter abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy "egyhamar nem nő ki Portik Tamás, vagy Vizoviczki László utódja". A Hajógyári szigeten történtekről pedig a bizonyítékok szerint a rendőrség szervezett bűnözés elleni egységének vezetője és helyettese is tudott - mutatott rá.

A BRFK szervezett bűnözés elleni osztályát és a Nemzeti Nyomozó Irodát is érintő átszervezésekről szólva Pintér Sándor hangsúlyozta, a rendőrség ütemezett átalakítása zajlik. "Nem állítom, hogy mindenki bűnös. De vajon milyen szakmai teljesítménye van annak a csoportnak, amely mellett egy Vizoviczki ki tudott nőni? Mindez nem három-négy vezető felelőssége" - fogalmazott a tárcavezető.

Egy másik kérdésre - reális-e, hogy az Aranykéz utcai robbantásnál, valamint Seres Zoltán és Prisztás József kivégzésénél is az Energol volt marketingigazgatója volt a felbujtó a gyanú szerint - a miniszter elmondta, vallomások, továbbá a bűnügyi technikai fejlődésnek köszönhető eredmények alapján jutottak ilyen következtetésre. Nem új tárgyi bizonyítékok kerültek elő a gyilkosságok után 15 évvel, hanem a régiek "mondanak" többet - fogalmazott az interjúban.

Az olajügyekkel kapcsolatban a belügyminiszter lehetséges nevezte, hogy némely párt nem úgy állt hozzá az ezzel kapcsolatos bűncselekményekhez, ahogy egy parlamenti erőnek illett volna. Arra a felvetésre, hogy a szocialista pártnak is csurrant-e az olajmilliárdokból, Pintér Sándor közölte, ilyet nem mondott. Amit biztosan lehet tudni - folytatta -, hogy az Energolban az MSZMP agitprop osztályának egykori vezető helyettesét, volt belügyminisztériumi csoportfőnököt nevezték ki vezérigazgatónak, egy korábbi nemzetbiztonsági hivatali tiszt pedig ugyancsak részt vett a szervezésben.

A betiltott gárdával kapcsolatban Pintér Sándor a Heti Válasznak azt mondta, Hajdúhadházon, Gyöngyöspatán előállítottak vonulókat, őket a bíróság felmentette, idén márciusban a Hősök teréről szintén előállítottak néhány embert, őket ugyanúgy felmentették, a múlt szombati, a Magyar Gárda megalakulásával kapcsolatos rendezvényt pedig előzetesen betiltották, de a bíróság engedélyezte. Rögzítette: ahol a rendőrség törvénysértést észlelt, ott gyorsan és szakszerűen cselekedett, a "Jobbik határán mozgó gárdák" jogilag és rendőrszakmailag kezelve vannak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.