Havi 57 ezer a kényszermunka bére

Havi 57 ezer forintot kaphatnak majd a közmunkások, amit heti bontásban az elvégzett munka alapján fizetnek majd ki nekik.

A szociális támogatáshoz képest lényegesen jobb anyagi körülményeket ígér a kormány a közmunkásoknak - állítja  Pintér Sándor. A belügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, 57 ezer forintot kapnak majd havonta a közmunkások, amit hetente, a munkavégzés alapján fizetnek majd ki.

A munkanélküliek "maguk dönthetik el, hogy részt vesznek-e a közmunkában vagy sem, azonban lényegesen jobb anyagi körülményeket ígérünk nekik, mint ahogy eddig a szociális támogatásból éltek" - jelentette ki Pintér Sándor a Magyar Nemzetnek. A belügyminiszter szerint szó sincs munkatáborok szervezéséről, elvégre a közmunka nem lesz kötelező, jelentkezni kell majd rá. Igaz, aki nem megy, az nem kap majd más szociális juttatást sem.

A jelentkezők a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, állattartás területén dolgozhatnak és egyszerűsített tananyaggal oktatni is szeretnék őket a program keretein belül.

A közfoglalkoztatottakat igénybe vennék az új beruházásoknál és a katasztrófavédelmi feladatok terén is.

A közmunkabérről a hétfőn elfogadott törvény szerint csak annyit lehetett tudni, hogy a kormány rendeletben határoz majd róla, és a minimálbérnél még a garantált közmunkabér sem lesz több. A Magyar Munka Terv pedig azt fogalmazta meg, hogy a közmunkabérnek alacsonyabbnak kell lennie a minimálbérnél, ez azonban eddig nem volt törvénybe szövegezve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.