Pintér: a megyerendszer marad, a kerületekről Tarlóssal döntenek

A leendő belügyminiszter szerint nem lesz olyan önkormányzat, amelynek "elengedik a kezét", ha működésképtelenné válna. Pintér Sándor erről a kinevezését megelőző meghallgatáson, az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottságában beszélt pénteken.

A belügyi tárca vezetői posztjának várományosa csütörtökön már beszámolt elképzeléseiről és válaszolt a képviselők kérdéseire az emberi jogi, a nemzetbiztonsági, az alkotmányügyi és a rendészeti bizottságban. A miniszterjelölttől Ivády Gábor (LMP) a működésképtelen önkormányzatok támogatásáról érdeklődött.

Pintér Sándor válaszában emlékeztetett: amikor 1998-2002 között belügyminiszter volt, mindig megvizsgálták, miért vált működésképtelenné egy önkormányzat. Mint mondta, most is vizsgálni kell majd, hogy az önkormányzat pazarló gazdálkodása okozta-e a működésképtelenné válást, vagy az, hogy nincs elég bevétele. 1998-2002 között sem volt egyetlen egy önkormányzat, aminek elengedtük volna a kezét és azt hiszem, a jelenlegi időszakban sem lesz - szögezte le.

Kolber István (MSZP) kérdésére, hogy megyerendszerben vagy régiókban gondolkodnak-e, kijelentette: nem gondolkodnak régiós rendszerben, marad a megyei önkormányzat és a települési önkormányzat, "ebben kell hosszú távon gondolkodni".

Pál Tibornak (MSZP) a fővárosi önkormányzati rendszer jövőjére vonatkozó kérdésre - hogy erős fővárosban és gyenge kerületekben, vagy fordított rendszerben gondolkodik-e - kifejtette: ebben a legjobb együttműködést fogják kialakítani Tarlós Istvánnal, aki reményei szerint a következő főpolgármester lesz. Jelezte: amikor korábban irányította a Belügyminisztériumot, a tárcának "nem volt problémája" a fővárosi önkormányzattal, sem a kerületekkel. Az, hogy a fővárosban milyen legyen a későbbiekben az önkormányzat, alkotmányos kérdés - tette hozzá.

A belügyminiszter-jelölt a tűzoltóságokkal kapcsolatban arról beszélt, át kell tekinteni, van-e az országban úgynevezett fehér folt, ahová nem elég gyorsan érnek ki a tűzoltók, és át kell tekinteni, hogy a biztosítóktól befolyt összegből vásárolt eszközök megfelelően lettek-e szétosztva.

Mint mondta, előző belügyminisztersége idején alakítottak ki hét központot országszerte, ahová a nagy teljesítményű gépeket koncentrálták, és álláspontja szerint ez jelenleg is elegendő. Kiemelte ugyanakkor, hogy az önkéntes tűzoltóságok szerepét erősíteni kell a kistelepüléseken, mivel nem lehet minden faluban hivatásos tűzoltót alkalmazni.

Szavai szerint elvárható, hogy ezekben a kistelepüléseken is megfelelő eszköz legyen készenlétben, hogy a helyiek meg tudják fékezni a tüzet; ehhez a tárca további segítségét ígérte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.