Vigalmi negyed a Csepeli Vasműben?

Az ország első vigalmi negyede épülhet fel az egykori Csepeli Vasmű területén. A terület hasznosítására kiírt ötletpályázat győztesét a hónap végén választják ki. A kerületi polgármester már a gondolatot is elutasítja.

Július végén születik döntés arról az ötletpályázatról, amely a Csepeli Fémmű területén található RUGÉV-csarnok hasznosítását tűzte ki céljául. A 22 ötletterv között akad olyan, amely a lepusztult gyárterületen álló 10 ezer négyzetméteres csarnok területén hozná létre az ország és a főváros első igazi vigalmi negyedét, kielégítve ezzel a szerencsejátékot és a pikáns szórakozást kereső külföldi és hazai vendégek vágyait.

Akad elképzelés egészségközpontra és “kerékpár plázára” is, melyek azonban vélhetően kevésbé valósítanák meg a pályázatban kiírt célt, “a volt iparterület városi integrációját, intenzív lakossági használatát”  adja hírül a Csepel.info.

A Csepeli Fémmű területén található egykori Ruhaipari Gép- és Kerékpárgyártó Vállalat (RUGÉV) csarnok hasznosítására egymillió forintos ötletpályázatot írt ki a tulajdonos. A legjobb pályamúűvet szakmai zsűri dönti majd ell.

Unger Gyula, a pályáztató társaság sajtószóvivője azt is elmondta, hogy érkeztek javaslatok még megakaszinóra, konferencia- és sportközpontra, kollégiumra, irodaházra és művésztelepre is.

Bár a kerékpár-pláza szervesen illeszkedne Csepel történelmébe és ipari hagyományaiba, aligha ez az elképzelés kapja majd a legnagyobb figyelmet. Vélhetőleg jóval nagyobb port kavar majd a pikánsabb szórakozást kínáló vigalmi negyed ötlete.  Az ötlet támogatói szerint más európai nagyvárosokkal ellentétben Budapesten még nincs ehhez hasonló látványosság, és egy ilyen ipari övezetben egy “bohém városrész” egyáltalán nem zavarná a lakosság nyugalmát.

Orosz Ferenc polgármester, az önkormányzat nevében közleményben határolódott el a vigalmi negyednek még a gondolatától. Azt ugyan elismerte, hogy a szóban forgó csarnok jelenleg teljes egészében kihasználatlan, rendkívüli mértékben leromlott állapotban van. De a hasznosításával foglalkozó cég az önkormányzat tudta nélkül, vélhetően „kiváló kreatív" szakemberek bevonásával keres hasznosítási javaslatot.

A jelenleg érvényben lévő jogszabályi feltételek az említett vigalmi negyed létesítésére semminemű lehetőséget nem biztosítottak. Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzat vezetése és Képviselő-testülete korábban sem támogatott kaszinó és más típusú negyedek létrehozására vonatkozó kezdeményezést. A tervezett negyed létrehozásának tehát semmilyen jogi feltétele jelenleg nincs meg. Az Önkormányzat vezetése minden eszközzel megakadályozza annak létrehozását.

Majd hozzátette : az önkormányzat támogat minden olyan kezdeményezést, ami a terület rehabilitációját segíti, munkahelyet, korszerű infrastruktúrát és élhető városrész kialakítást eredményez. Ezért vesz részt az önkormányzat - a ReTInA program keretén belül - 9 uniós várossal együtt a volt Csepel Művekhez hasonló, un. barnamezős területek rehabilitációjának előkészítésében.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.