Az alkohol tesz minket szabad országgá

Az Európai Unió tagországai közül nálunk sújtja a legtöbb adó az élelmiszereket – derül ki a brit Institute of Economic Affairs és a European Policy Information Centre most megjelent Gondoskodó Állam Indexéből (Nanny State Index).

A Szabad Piac Alapítvány közreműködésével készült kutatás során azt vizsgálták: az EU-s tagállamokban milyen szabályozások és adók büntetik az e-cigaretta-, a dohány-, az élelmiszer-, valamint az alkoholipart. Az eredmények alapján Magyarország áll a legrosszabb helyen az élelmiszereket sújtó adók tekintetében. Összesítésben a piacot befolyásoló állami atyáskodás nálunk igen erős, a legrosszabbak közül az ötödik helyen állunk. Egyedül az alkoholipar indexe sorol bennünket a szabadabb országok kategóriájába.

A piactorzító állami beavatkozás káros hatásait hangsúlyozó vizsgálat listáját Finnország vezeti a csokoládéra, az üdítőkre, az alkoholra és a dohánytermékekre kivetett adók miatt. Náluk a kutatásban vizsgált termékek reklámjait is erősen korlátozzák, az e-cigaretta forgalmazását pedig tiltják. A finneket Svédország követi, az Egyesült Királyság áll a harmadik helyen, a negyediken Írország szerepel. Az EU legszabadabb országa a vizsgált szempontok alapján Csehország, ahol a söradó és a tömény italokra kivetett adó is nagyon alacsony.

Az atyáskodó törvényeket sokszor egészségügyi megfontolásból tartják helyesnek, azonban az értékek vizsgálata után megállapítható, hogy nincs összefüggés a gondoskodó állam szabályozásai és a magasabb várható élettartam között. Azokban az országokban, ahol az alkoholipart erősebb megszorítások sújtják, nem alacsonyabb az alkoholfogyasztás. A nagyobb mértékű dohányipari szabályzást alkalmazó országokban pedig nem fogyasztanak kevesebb dohányárut, hangsúlyozzák az index összeállítói.

Szerintük a chipset vagy energiaitalt vásárlóknak mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk Magyarországon, ám az alkoholt fogyasztók jobban járnak. A dohánytermékek árát is jelentősen meghatározzák a terhelő adók, noha a nemzeti dohányboltokat – mint piactorzító jelenségeket – az index eleve nem vette figyelembe.

A vizsgálat arra a megállapításra jutott:  A chipsadó és az egyéb kotnyeleskedő állami intézkedések csökkentik a piac szabadságát és hazánk versenyképességet, valamint az egyén szabadságát is csorbítják. A környező országok közül Ausztriát, Szlovákiát vagy Csehországot említik példaként, a vizsgált szempontok alapján ezek a legszabadabb országok.

A Nanny State Index angolul a http://www.nannystateindex.org/ címen érhető el.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.