Piacok nyílnak a plébániaudvarokon

Beer Miklós katolikus megyés püspök szerint az idén nagyobb lendületet kaphatnak a szegények, a társadalom peremére szorult emberek felkarolására indított különféle egyházi kezdeményezések, egyes vállalkozások fejlesztéséhez azonban jogszabályi módosításra lenne szükség.

A Váci Egyházmegye vezetője az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a dologtalanság szétzilálja a társadalmat, ennek megakadályozására az állam és a civil szervezetek mellett az egyház is kiemelten fontosnak tartja a munkához jutás előmozdítását. E célt szolgálja a néhány éve a püspökség által életre hívott vidékfejlesztési iroda is, amely mára tizenkilenc település - a többi között Szécsény, Rimóc, Ipolytölgyes - több mint négyszáz rászoruló családja megélhetését segíti, például a kiskertmozgalom felpörgetésével - tette hozzá.

Az évről évre mind több jelentkezőt az iroda munkatársai a következő hetekben vetőmaggal látják el. A gazdálkodás beindításához szaktanácsot nyújtanak, tanfolyamokat szerveznek, hogy ezen állástalan, főként cigány emberek minél inkább önellátásra rendezkedhessenek be. E megfontolásból az egyház fenntartásában lévő iskolák közül tizenháromban mezőgazdasági szakkör indult, ahol a gyerekek a növénytermesztés, az állattartás alapjaival ismerkedhetnek meg - tájékoztatott a püspök.

Az egyházmegye a közmunkaprogramba is be szeretne kapcsolódni. E program keretében újdonság, hogy a plébániák közreműködésével szociális kisegítőket, beteglátogatókat, az idős embereknek a ház körül adódó tennivalókban segítő helybéli munkanélkülieket aktivizálnak - ismertette Beer Miklós.

"Ezáltal a szolidaritás, az összetartozás érzése is erősödhet, ami jótékony hatással lehet az életminőséget javító közösségi lét megpezsdítésére is" - mondta, hozzáfűzve: néhány helyen - plébániaudvarokon vagy templomok előtt hétvégi termelői piacok nyíltak, amelyeken az árusok a környéken megtermő portékájukat kínálják.

A püspök kitért arra is, hogy a Heves, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyét érintő egyházmegyében háromszázötven olyan plébániát tartanak számon, ahol a templomkert kínálja magát gyümölcsfák telepítésére. Ezen adottság kihasználására az elképzelés szerint közmunkások bevonásával alma-, meggy-, dió- és egyéb gyümölcsfacsemetéket ültetnének, gondoznának, és a termést a rászoruló közösségek ingyen megkaphatnák.

Őrbottyánban az önkormányzat együttműködésével térkőgyártó, valamint elektromos hulladékot hasznosító üzemet hoznak létre közmunkások bevonásával, Cserhátszentivánon és Nyáregyházán pincékben gombatermesztésre rendezkednek be, Vácon pedig az egyház egyik épületében hamarosan papírhulladékból brikettet préselő kis műhely létesül, az ott készülő tüzelőt a szegény családoknak juttatják el.

E vállalkozások idővel a részt vevő közmunkásoknak állandó megélhetést jelentő szociális szövetkezetté fejleszthetők, ehhez azonban a gyakorlati élethez alkalmazkodó jogszabályi módosításra van szükség - mondta Beer Miklós.

"Örvendetes, hogy a közömbösség globalizációja nem vált általánossá, amit a Kárpátalján élő, bajba jutott magyarok megsegítésére indított, több egyház és különféle karitatív szervezetek által kezdeményezett gyűjtési akciók is jeleznek" - fogalmazott a püspök. E társadalmi összefogás már eddig is több tízmillió forintnyi pénzbeli és egyéb érték eljuttatását eredményezte a háború sújtotta Ukrajna magyarlakta vidékeire. A váci és a többi egyházmegye templomaiban a vasárnapi miséken püspöki körlevélben most újabb adakozásra buzdítják a hívőket.

Kitért arra: eredményes a néhány éve a gazdasági válság következményei miatt bajba jutottak megsegítésére a Váci Egyházmegyében indított "Karolj fel egy családot!" mozgalom is, amelyben növekvő számban már több száz hívő vesz részt. Van, ahol a hátrányos helyzetű - közöttük jó néhány cigány - családok rezsijéhez a hozzájárulás, máshol a tanulási nehézségekkel birkózó gyerekek korrepetálása, a család ügyes-bajos dolgainak intézése, ételek összegyűjtése ad tennivalót. Több olyan tehetősebb család is akad, amely a balatoni hétvégi házát ajánlotta fel nagycsaládosok nyaralására, a váci

Katolikus Férfi Szövetség aktivistái pedig az elmúlt évben egy leégett lakóház rendbehozatalára vállalkoztak kétkezi munkájukkal - emelte ki Beer Miklós.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.