Petícióban kérnek gyermekorvosi ügyeletet a gyöngyösi anyukák

Ezerháromszázan írták alá azt a petíciót, amit egy kétgyermekes gyöngyösi anyuka kezdeményezett a 24  órás gyermekorvosi ügyelet felállításáért.
Nincsenek könnyű helyzetben a gyöngyösi anyukák, ha gyermekük a házi gyermekorvos rendelési idején kívül igényel sürgős orvosi ellátást – mondta a heol.hu-nak Bányai Amanda, aki kétgyermekes anyukaként maga is sokszor találkozott a problémával. A gyermekeket a szülők kénytelenek a Bugát Pál Kórház csecsemő- és gyermekosztályán megvizsgáltatni, ahol azonban az orvos elsődleges feladata az osztályon fekvő betegek gyógyítása. Emiatt gyakran hosszú ideig kell várakoznunk, amire az előtér gyakorlatilag alkalmatlan, ráadásul fennáll a felülfertőzés kockázata is. Sürgős esetben és éjszaka nincs elérhető gyermekorvos, aki házhoz tudna menni a szülő által nem szállítható állapotú gyermekhez.

Az anyuka a nyilvánossághoz fordult a problémával, és egy hét alatt 1300 követőre talált. Ennyien írták alá ugyanis a 24 órás gyermekorvosi ügyelet felállításáért indított petícióját. Hiesz György, a város polgármestere a kezdeményezést elindító anyukával találkozva elmondta: a problémával az önkormányzat is tisztában van, a megoldás azonban nem egyszerű.

Hét gyermekorvosi körzet működik a városban, ennyi doktorral kellene megoldani a 24 órás ügyeletet, ami nehezen megvalósíthatónak tűnik, a tizenhat felnőtt háziorvos is nehézkesen tudja ellátni az ügyeletet, ráadásul a gyermekorvosi ügyeletet az állam sem támogatja, mert nem kötelező feladat. – Gyermekeink érdekében muszáj találnunk megoldást, ezért azt vállaltam , hogy egyeztetéseket kezdeményezek a kórházzal, a felnőtt ügyeletet ellátó orvosokkal, a gyermekorvosokkal és a védőnőkkel, hogy megbeszéljük, mit tehetnénk annak érdekében, hogy javuljon az ellátás. Gyöngyösön korábban működött gyermekorvosi ügyelet, de az az 1990-es évek végén megszűnt. Jelenleg a gyöngyösi lakosoknak – az országban szinte egyedülálló módon – huszonnégy órás felnőttorvosi ügyelet működik, s több önkormányzat mikrotérségi társulás formájában működtet tizenhat órás ügyeletet a környékbeli településeken élők éjszakai ellátásának érdekében - mondta a polgármester.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.