Péterfalvi nem vizsgálja Kubatovék ismételt lebukását

Szűk egy nap alatt döntött a Bajnai-féle egyesület beadványáról az adatvédelmi hatóság elnöke, és azt mondta: nincs miért vizsgálatot indítania az újabb Kubatov-botrány ügyében. A Haza és Haladás szerint Péterfalvi még a látszatra sem ad.

Elutasította a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület (HaHa) beadványát az újabb Kubatov-ügyben az adatvédelmi hatóság elnöke – értesült a Népszabadság. Mint arról lapunk is beszámolt korábban, a HaHa az internetre nemrég feltöltött fideszes „werkfilm” kapcsán tett bejelentést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetőjénél személyes adatok kezelésével kapcsolatos jogsérelem miatt.

„A győzelem stratégiája” címmel – a Fidesz stábja által saját magukról – készített videofilm a pécsi polgármester-választás kampányába enged betekintést. A pécsi voksolással kapcsolatban néhány éve már nyilvánosságra került egy titokban felvett hangfelvétel, amelyen Kubatov Gábor pártigazgató dicsekszik azzal a fiatal fideszeseknek, hogy pontosan ismeri a helyiek pártpreferenciáit. A mostani videófilmben is elhangzik erre vonatkozó kijelentés, a kampánystáb eligazításakor többek között azt mondják a szereplők: „a kettő darab kis vonal azt jelenti, hogy az illető nem a barátunk; legalábbis most még nem”.

A videón látható az adatrögzítő táblázat, amely az adatbázisban szereplő természetes személyekre vonatkozó származtatott adatrögzítést valószínűsít – fogalmazott Bajnaiék beadványa. A volt miniszterelnök egyesületének álláspontja szerint miután a politikai vélemény különleges személyes adat, a felvételből pedig vélelmezhető, hogy az érintett „nem barátok” és „kétségesek” nem adták hozzájárulásukat adataik kezeléséhez, ezért mindenképpen érdemi vizsgálat lefolytatása szükséges.

Péterfalvi Attila NAIH-elnök viszont másképp látta. Egy nappal a beadvány megérkezését követően már el is készítette válaszát. Ebben leszögezi, hogy korábban már volt ezzel – legalábbis a pécsi esettel – kapcsolatban egy átfogó, az adatvédelmi biztos által lefolytatott vizsgálat. „Ezen átfogó vizsgálat kiterjedt a számítógépen tárolt adatbázisok ellenőrzésére, külön vizsgálva a párttal nem rokonszenvezők esetlegesen fellelhető adatait. A párt az adatvédelmi biztos kérésének eleget téve on-line hozzáférést biztosított adatbázisához. Jóri András adatvédelmi biztos leszögezte, hogy a vizsgálat során alkalmazott szúrópróbaszerű tesztek alkalmával nem talált arra utaló jelet, hogy létezne pártszimpátia alapú, a Fideszt elutasító választópolgárokról nyilvántartás” – írja Péterfalvi, hozzátéve: miután az új videofelvétel érdemben új tényt nem tartalmazott, ezért az ügyet nem vizsgálja.

Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke a Népszabadság kérdésére azt mondta: csalódottak, hogy Péterfalvi Attila „még a látszatra sem ad”, és huszonnégy órán belül áttanulmányoz, majd döntést is hoz egy beadványról, ráadásul egy korábbi vizsgálatra hivatkozva. Szigetvári hangsúlyozta, keresik a további jogi lépéseket az ügyben.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.