Péterfalvi: bemutatható a médiában az NVI-ben tolakodó kopaszok arca

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint meg lehet mutatni nyilvánosságban a Nemzeti Választási Irodába besereglett kopaszok arcát, mert az épületen belül ők közszereplőként jelentek meg. Péterfalvi közpénznek tartja az MNB pénzét, így az arról szóló információt közérdekű adatnak.

Maga az alaptörvény mondja ki, hogy a nemzeti vagyonnal való gazdálkodásnál közérdekű adatról van szó, azaz nyilvánosnak kell lennie. A nyilvánosságot csak legitim módon lehet korlátozni, az nem érinthet komplett szerződéseket, legfeljebb bizonyos adatokat - mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjújában Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság (NAIH) elnöke.

Bár a helyzet nem minden ügyben azonos, Péterfalvi álláspontja szerint a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak adott közpénz az az alapítványoknál is közpénz marad, vagyis további sorsuk nem titkosítható, mert a Fidesz-frakció álláspontjával ellentétben nem vész el a közvagyon jellege. Méghozzá azért nem, mert az alapítványok pénzét is csak közcélokra lehet felhasználni. Péterfalvi szerint a jegybanki alapítványokhoz került százmilliárdok további sorsának titkosítása nemcsak az alaptörvénnyel, hanem az Alkotmánybíróság e tárgyban hozott eddigi döntéseivel is ellentétes.

Az már beivódott a köztudatba, hogy a személyes adatok védelméhez fűződő jog alapjog. Az a fő szabály, hogy személyes adatával mindenki maga rendelkezik, és mindenfajta korlátozás csak alkotmányos alapú lehet. Nem ment át ilyen mértékben a köztudatba, hogy amikor az állam bármit csinál, és nemcsak gazdálkodik, hanem bármit szabályoz, dönt, ott viszont a fő szabály a nyilvánosság. A közfeladat közérdekű adatokat hoz létre, a közérdekű adatok pedig nyilvánosak.

Ez az érem két oldala: egyik a magánadatok zártsága, a másik a közadatok nyilvánossága. A közérdekű adat eltitkolása, meghamisítása bűncselekmény. A totalitárius államban ez épp fordítva van.

Az adatvédelmi hivatal nem vizsgálja a letelepedési kötvények kiadása körüli pénzmozgásokat - egyszerűen azért, mert erről hivatalból nem tud hatósági eljárást indítani, beadványban pedig még nem kezdeményezte senki.

A lap kérdésére, miért nem nyilvános adat, hogy milyen kérdést akartak beadni a Nemzeti Választási Irodában összegyűlt, Erdősinét segítő, Nyakó Istvánt akadályozó kopaszok, Péterfalvi Attila azt felelte: erre vonatkozó kérdés sem érkezett hozzájuk. Arra kérdezett rá az NVI, hogy milyen formában lehet kiadni az ott készült felvételeket.

A felvételek között különbséget kell tenni aszerint, hogy az épületen belül vagy kívül készültek-e. A külső felvételeknél ugyanis lehetnek az utcán járókelők, akik más megítélés alá esnek, mint aki valamilyen tevékenysége folytán bent van az NVI székházában.

Az Alkotmánybíróságnak egy konkrét, eseti ügyben hozott döntése – amely arról szólt, hogy a rendőrök arca mutatható-e a képeken, felvételeken vagy sem – azt mondta ki, hogy a jelenkor eseményeinek a dokumentálása, illetve a közügyek szabad megvitatását biztosító alapjogok gyakorlása érdekében a közéleti szereplők személyiségi jogának védelme alacsonyabb szintű, mint a nem közéleti szereplőké.

Ebből következik, hogy a felvételeknél az arcképeket – tehát a konkrét esetben az ott megjelent kopaszokét –, nem kell eléletleníteni, ez ugyanis belefér az Alkotmánybíróság döntésébe. Ezek a személyek beletartoznak azok körébe, akik ha épületen belül tartózkodnak, akkor egyértelműen közéleti szereplők. Sőt, ők az utcán is azok, tehát a médiában megjeleníthetők. Ilyen szempontból nem a kapu határozza meg a pozíciójukat, hanem a tevékenységük. Ha bemennek az NVI-be, akkor már végképp közéleti szereplők.

Péterfalvi Attila szerint az a releváns kérdés, amit beadtak. Az nem releváns, hogy kinek mi volt a zsebében vagy a mappájában. De konkrétan még nem került hozzájuk vizsgálatra ez a kérdés.

Különböző politikusok - Orbán Viktor, illetve Juhász Péter - vagyonosodásával kapcsolatban felmerült kérdések kapcsán Péterfalvi Attila azt mondta: az a közérdekből nyilvános adat, hogy valaki a közfeladatához kapcsolódóan, a közfeladatának az ellenértékeként milyen anyagi ellenszolgáltatásban részesül. Az, hogy mije van valakinek, amikor megválasztják vagy kinevezik egy pozícióra, nem közérdekből nyilvános, hiszen az az ő privát vagyona. Ilyen esetekben aki igazából elszámoltathat, az az adóhatóság, hiszen birtokában van minden információ.

Az adatvédelmi szakember szerint a vagyonnyilatkozati rendszer lényegében semmire sem jó, csak egy politikai fegyver.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.