Péterfalvi megmagyarázta: semmi értelme az egésznek

Péterfalvi Attila a Magyar időknek adott interjújában kiállt a biometrikus azonosítás mellett, felhívta a figyelmet az internet veszélyeire a gyerekek esetén, és rögtön meg is adta a maga javasolta törvénymódosítás kijátszásának módját a közérdekű adatigényléseknél. 

lap hétfői számában közölt cikkben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta, hogy a biometrikus azonosítók nagy szerepet játszhatnak a migránsok azonosításában, a magyar állampolgároknak azonban nem kell félniük, hanem a technika fejlődésétől.

"A technika fejlődése valóban nagy veszélyt jelent az adataink védelmére. Ezt a védelmet még az is nehezíti, hogy az Európai Unió adatvédelmi reformcsomagja a személyes adatok szabad áramlását írja elő. Ez megakadályozza, hogy a tagállamok szigorúbb szabályokat alkossanak saját magukra vonatkozóan. Igazából két veszély leselkedik ránk ilyen szempontból a magánszférában. Az egyik a technika fejlődése, a másik pedig a terrorizmus elleni küzdelem, a nemzetbiztonság, a bűnmegelőzés és a bűnüldözés. Utóbbit szolgálja majd Magyarországon az új biometrikus sablonon alapuló arcképközpont. Ezzel megpróbálták megtalálni azt a megoldást, amely még alkotmányosan elfogadható, de a magánszférához való jog nem sérül" – mondta el.

A közérdekű adatigénylés anonimitásának és ingyenességének megszüntetése kapcsán Péterfalvi mindenkit megnyugtatott, hogy nem kell retorzióktól tartania a kérelmezőknek. Senki nem fogja ugyanis ellenőrizni, hogy ezek valósak-e:

"Az anonimitás megszüntetésekor az adatkezelőnek ugyanis nincs joga, hogy bárkit is azonosítson, aki az adatokat kéri. Nem ellenőrizheti, hogy a megadott e-mail cím vagy a megadott személyes adat valóban a kérelmezőé-e. Még azt sem vizsgálhatja, hogy az létező adat-e vagy sem. Magam kértem azt a módosítást, hogy ne legyen kötelező megtagadni az adatok kiadását abban az esetben, ha a kérelem anonim módon érkezik" – nyugtatta meg a Magyar idők olvasóit.

Fontosnak tartja még a gyerekek felkészítését az internet veszélyeire. Az "internetes devianciák" ismertetéséhez már tankönyv és a pedagógusgárda is készül. 

"A fő üzenet az, hogy gondolkozzunk, mielőtt megadjuk az adatainkat bármilyen formában az interneten. Általános iskolában is találkoztunk már olyan esettel, hogy valaki egy barátnőjének a fényképét tette fel a netre, visszaélve annak adataival" – vázolja a borzalmakat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.