Tarlós még nem tudja lepasszolni a kórházakat

Őszre elkészülnek azok a törvények, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a főváros átadhassa az egészségügyi intézményeit az államnak – mondta Pesti Imre, és kiemelte: a kórházak a kormányhivatalokhoz fognak kerülni. Tarlós közben visszavonta mai közgyűlési előterjesztését.

Pesti Imre szerint a főváros 12 kórházát és ingó vagyonának átadását a hatályos önkormányzati és államháztartási törvény nem teszi lehetővé. A Budapesti Főváros Kormányhivatalának vezetője a köztévé reggeli műsorában azt is jelezte, hogy a főváros éppen ma arról dönt, hogy szándéka van átadni a kórházakat az államnak. Más kérdés – tette hozzá -, hogy a jelenlegi önkormányzati, és államháztartási törvény miatt nem tudja az ingatlanokat lepasszolni.

Az akadályokat elhárító jogszabálymódosítás viszont őszre elkészülhet Pesti szerint, és „akkor a kormányfő szándéka szerint ezek az intézmények a kormányhivatalokhoz fognak kerülni”.

A fideszes politikusnak a szakorvosi bérek rendezéséről is van elképzelése. Mint azt a Ma reggel című műsorban elmondta: mindig van lehetőség az orvosi bérek rendezésére. Elképzelése szerint a betegek ellátásával kapcsolatos feladatok egy részét a szakrendelőknek kellene végezniük a kórházak helyett, a munkával járó finanszírozásból pedig javítható lenne az ott dolgozók bére is.   

Hetek óta zajlik a vita az egészségpolitikában, ki felügyelje az államosítandó kórházakat: az egészségügyért felelős államtitkárság, vagy a kormányhivatalok. Pesti Imre lapunknak elmondta: döntés ugyan még nincs, de kijelentését arra alapozta, hogy a miniszterelnök idő közben megegyezett a megyei önkormányzatok vezetőivel.

Tarlós István ma reggel visszavonta a közgyűlés mai naprendjéről a kórházak állami kézbe adásáról szóló előterjesztését, mert az ellentételezésről információnk szerint nem tudott Szócska Miklós államtitkárral és munkatársaival megegyezni. E javaslat szerint még az évvégéig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tulajdonába kerülne a főváros 12 kórháza és az azokkal járó teljes vagyona. Hogy mindez megtörténhessen, ahhoz a közgyűlés mai ülésén el kellene fogadnia Tarlós istván előterjesztését. 

Tarlós István és Szócska Miklós - dűlőre kell jutniuk a fővárosi kórházak sorsáról
2011. február 2. Tarlós István főpolgármester és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár rendkívüli sajtótájékoztatót tart. Főpolgármesteri Hivatal. Fotó: Bócsi Krisztián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.