Peruban és az USA-ban költötték a budapestiek pénzét

Bár több bank biztonsági főnöke állítja: nem jelent külön kockázatot, hogy a zárt helyen lévő automatáik éjszaka csak bankkártyával nyitható ajtón keresztül közelíthetők meg, egy bolgár bűnszervezet nagyrészt épp a kártyával nyitható ajtókat használta adatlopásra.
A nyomozás jelen állása szerint több tízmillió forint kárt okozott a bankkártya-tulajdonosnak és a bankjaiknak az a bolgár bűnszervezet, amelynek két tagját egy hete fogta el a Nemzeti Nyomozó Iroda Budapesten, amikor éppen leszerelték volna a VIII. kerületben egy ATM-ről a saját kártyaolvasójukat. A sikeres akcióról csak szerdán számolt be a rendőrség.

Közlésük szerint a bolgár bűnszervezet tavaly nyár közepe óta tevékenykedhetett Magyarországon, ez idő alatt több budapesti bankjegy-kiadó automatára telepítette hosszabb-rövidebb időre illegális kártyaleolvasót. Ott, ahol az automatákat zárt helyen tartják, amelyek ajtóit éjszaka csak bankkártyával lehet kinyitni, az ajtón lévő leolvasót egészítették ki a sajátjukkal. Máshol magára az ATM-re szerelték fel a kártya adatainak lemásolására szolgáló maszkot. Az észrevétlenül telepített leolvasók mellé felszereltek még egy mikro kamerát is, amellyel a bankkártyák titkos kódjait figyelték ki.

Néhány nap alatt megtelt a leolvasó-megfigyelő rendszerük memóriája. Ezután leszerelték „az adathalász berendezésüket", s az összegyűjtött adatokat az interneten az USA-ba, Peruba vagy a Távol-Keletre továbbították. Társaik ott készítették el azokat a hamis kártyákat, amelyekkel addig vásároltak, vettek fel készpénzt, amíg a tulajdonos rá nem jött a csalásra, és le nem tiltotta a kártyát, vagy ki nem merült annak hitelkerete.

Hivatalosan a rendőrség nem kommentálta (nem hivatalosan cáfolta) a bankbiztonsági vezetők azon állítását, miszerint nem könnyíti meg a csalók dolgát az olyan ATM, amelyet kizárólag bankkártyával nyitható helyiségekben helyeztek el. „Ha nem csak bankkártyával lennének nyithatók ezek a helyiségek, éjszaka hajléktalanokkal, részegekkel és szórakozni vágyó gyerekekkel lennének tele", fogalmazott az egyik bankbiztonsági szakember.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.