Pert veszített a Mabisz

Az ítélet a megszűnt biztosító azon ügyfelei számára nem jelent megoldást, akik Magyarországon törték össze más autóját, mert nekik saját zsebből kell fedezniük az okozott kárt.

Négy éve dőlt be a MÁV Általános Biztosító Egyesület, de a céget egykori ügyfelei közül sokan azóta is emlegethetik. Különösen azok, akik a társaságnál érvényes kötelező biztosítással rendelkeztek ugyan, ám ha balesetet okoztak, utóbb pert indítottak ellenük, és veszítettek. Az érintettek – miközben a törvényben magszabott kötelezettségüknek eleget tettek – akár milliókat is bukhattak, mert a piacon a legolcsóbbak közé tartozó társaságot választották.

Mostantól viszont legalább azok nyugodtan alhatnak, akik saját hibájukból külföldön keveredtek balesetbe: a Kúria kimondta, hogy a becsődölt cég ügyfeleinek nem kell fizetniük. Az ítélet szerint a számlát a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kell állnia. A precedensértékű ítélet a megszűnt biztosító azon ügyfelei számára viszont nem jelent megoldást, akik Magyarországon törték össze más autóját, mert nekik saját zsebből kell fedezniük az okozott kárt.

Egy magyar fuvarozócég – amely az időközben megszűnt biztosítónál kötötte meg a kötelező felelősségbiztosítási szerződéseket – a járműveivel 2008 első hónapjaiban több balesetet okozott Ausztriában, és a károkat a zöldkártyaegyezmény alapján az ottani nemzeti iroda megtérítette – tájékoztatott az előzményekről Szegedi Ildikó ügyvéd, a Sándor, Szegedi, Szent-Ivány, Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda partnere, aki ebben az ügyben az alperest képviselte. A Mabisz itthoni kapcsolattartóként fizetett is, ám a pénzt a felszámolási eljárás alatt levő társaságon már nem tudta behajtani, azért annak ügyfele ellen indított pert.

A hatvani bíróság a keresetnek első fokon helyt adott, majd a Heves Megyei Bíróság az ítéletet helybenhagyta. Ennek magyarázata tulajdonképpen egyfajta joghézag: senki nem számított arra, hogy egy biztosító csődbe mehet, így erre nem volt semmilyen forgatókönyv. Azóta született ugyan egy jogszabály, amely szerint a Mabisznak az ilyen helyzetekre külön alapot kell képeznie, de ettől még a MÁV ÁBE ügyfeleinek a Magyarországon okozott károkat meg kell téríteniük, mert a rendelkezés visszamenőleges hatállyal nem érvényesíthető – hangsúlyozta Szegedi Ildikó.  

Más a helyzet azonban, ha a baleset külföldön következett be. Ekkor a zöldkártyaegyezmény alapján egyértelműen a Mabisznak kell helytállnia mindazokért a károkért, amelyeket magyar rendszámú gépjárművekkel a határokon kívül okoztak. A szövetség ilyenkor – a nemzetközi megállapodás értelmében – a hazai biztosítótársaságok garantőrének tekintendő, és ha azok valamelyike fizetésképtelenné válik, annak kockázatát az ítélet szerint a Mabisznak kell viselnie – emelte ki az ügyvéd. 

A Kúria kimondta, hogy az adott ügyben nem alkalmazható a polgári törvénykönyvnek az a szabálya, amely szerint a tényleges károkozótól a biztosító az általa kifizetett összeg megtérítését követelhetné. Erre utaló rendelkezés van ugyan a Ptk.-ban, csakhogy ebben az esetben a Mabisz nem a károsultak vagyonbiztosítójaként, hanem a zöldkártyaegyezményben részes félként fizetett. A felperes hivatkozott még a jogalap nélküli gazdagodásra is, de a Kúria ezt az érvet ugyancsak elvetette, mert a perbe fogott vállalkozás kifizette a kötelező biztosítás díját.

Mindezek alapján az elsőfokú ítéletet megsemmisítették, a Mabisz keresetét elutasították és a szövetséget még az alperes költségeinek megtérítésére is kötelezték. Szegedi Ildikó szerint ez a verdikt a még folyamatban levő számos hasonló per sorsát is eldöntötte: a MÁV ÁBE egykori ügyfeleitől a külföldön okozott károk miatt egyetlen fillért sem lehet követelni. A döntés a már lezárt ügyeket viszont nem érinti – figyelmeztetett az ügyvéd –, tehát mindazoknak, akik korábban jogerősen pert vesztettek a Mabisszal szemben, fizetniük kell.

Több mint tízezer baleset kapcsán körülbelül 7,2 milliárd forintot kellett volna kifizetnie a megszűnt társaságnak, ám a felszámolási eljárás során kiderült, hogy a vagyona mindössze 3,8 milliárdot tesz ki. A biztosítók szövetsége a különbözetet így az ügyfelektől próbálta meg bevasalni, de a Kúria döntése után már bizonyos, hogy a külföldön okozott károk miatt kifizetett összeg egy részét kénytelen lesz veszteségként elkönyvelni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.