Pert nyertünk Budai Gyulával szemben

Hiába érvelt Budai Gyula jogi képviselője, a bíróság szerint Gerzsánszky Lajos az államtitkár rokon.

Pert vesztett ma Budai Gyula a Népszabadsággal szemben első fokon a Fővárosi Törvényszéken. A jó hírnév megsértése miatt lapunk ellen indított pert a Szegény rokonok című cikkünk miatt kezdeményezte a vidékfejlesztési államtitkár, aki szerint nem rokona a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei állami földbérletpályázatok abszolút győztese, Gerzsánszki Lajos. Gerzsánszki  cége, a Karmopol-Agro Kft. a legtöbb földet nyerte el a megyében. Azt írtuk: Gerzsánszki úgy került rokonságba Budai Gyulával, hogy legidősebb lánya Kiskunlacházára ment férjhez. A férj édesanyja Budai nővére.

Budai Gyula jogi képviselője a rokon, hozzátartozó fogalmának a jogi definíciójával érvelt, míg a bíró azt fejtette ki, hogy az átlagolvasó nem jogász és a bíróságnak a köznapi értelemből, az átlagolvasó számára elfogadott szóhasználatból kell kiindulnia. Kifejtette: mindenki rokon, aki beletartozik valamilyen fokon a családunkba.

A bíró szerint nem történt hamis színben feltüntetés, mivel a cikk tényeket sorolt fel, és a tényfeltárás a demokráciában a sajtó egyik legfontosabb feladata, az ebből levonható következtetéseket a közönségre hagyja, a véleménynyilvánítás pedig a demokrácia lényege. Amennyiben ez sérelmes, úgy az egyéni érzékenysége a felperesnek – jegyezte meg. Hozzátette, eddigi gyakorlatában mindig elfogadta a másodfokú bíróság ezen érvelését, amiben jelen esetben nem biztos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.