Pert nyert Orbán, Áder és Pokorni a Jobbikkal szemben

Megsértette három vezető fideszes politikus, Orbán Viktor, Áder János és Pokorni Zoltán jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait a Jobbik Magyarországért Mozgalom - állapította meg a Fővárosi Bíróság csütörtökön elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

Az ítélet szerint a Jobbik azzal sértette meg a fideszes képviselők jó hírnév védelméhez való jogát, hogy a "felelősségi körében megjelent" Gerjemente című internetes hírlevél egyik idei számában, a "Titkos magyar-izraeli államközi megállapodás" című írásban valótlanul híresztelte: a három politikus a Fidesz nevében 2004 áprilisában titkos magyar-izraeli megállapodás aláírásán vett volna részt.

A bíróság az alperes Jobbikot eltiltotta a további jogsértéstől, és kötelezte, hogy a Gerjementében, az ítélet jogerőre emelkedése után megjelenő számban - elégtételadásként - kommentár nélkül közölje az ítélet rendelkező részét, és fejezze ki sajnálkozását. A bíróság a Jobbikot arra is kötelezte, hogy mindhárom felperesnek fizessen egyenként 200 ezer forint nem vagyoni kártérítést.

A felperesek ügyvédje keresetében kifejtette: az említett írásban többek között az szerepel, hogy 2004 áprilisában az akkori izraeli államfő Magyarországon járt, és zárt körben államközi megállapodást kötött, amelynek pontjai "külön-külön is felérnek egy hazaárulással". Az iromány aláírói között például az akkori köztársasági elnök és a kormányfő, valamint a parlamenti pártok vezetői is ott szerepelnek, a Fidesz részéről pedig Orbán Viktort, Áder Jánost és Pokorni Zoltánt nevesítik.

A jogi képviselő közölte: semmifajta tudomásuk nincs ilyen megállapodás létéről, ilyen aláíráson pedig nem vettek részt az ellenzéki képviselők.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom jogi képviselője közölte: nem ők fogalmazták ezt az írást, hanem átvették egy másik honlapról, ugyanis - tájékoztatása szerint - több sajtóorgánum is közzétette azt. A Jobbik ceglédi szervezete nem saját álláspontjaként közölte ezt a dokumentumot, alá sem írták - tette hozzá, és kérte a kereset elutasítását.

A perben foglalt állítás - vagyis az említett megállapodás aláírásának - bizonyítására az alperes kísérletet sem tett, holott a valóság bizonyítása őt terhelte volna - tette hozzá a bíró, kiemelve: nyilvánvalóan sértő valakiről azt állítani, hogy hazaárulásban segédkezik. Ez a véleménynyilvánítás megengedett határán még a politikusokkal szemben is túlmegy - mondta.

Az ítélet nem jogerős. Az alperes Jobbik Magyarországért Mozgalom jogi képviselője az ítélet kihirdetése után, de még az indoklás ismertetése előtt elhagyta a tárgyalótermet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.