Pert nyert Kónya Péter a honvédelmi tárcával szemben

Az Együtt 2014 választói szövetség egyik vezetője, Kónya Péter hétfőn pert nyert a munkaügyi bíróságon a Honvédelmi Minisztériummal szemben.

A perre azért került sor, mert 2011 őszén – akkor még a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnökeként, valamint az akkor alakult Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnökeként – egy, a Magyar Nemzetnek adott interjúja nyomán a Honvédelmi Minisztérium eljárást indított ellene – mondta el az Atv.hu-nak Kónya Péter.

A tárca arra hivatkozott, hogy neki hivatásos katonatisztként tilos lett volna politizálnia, így a vezérkari főnök kezdeményezésére, a honvédelmi miniszter jóváhagyásával – a civil életben fegyelmivel egyenértékű – feddésben részesült. Kónya hozzátette: ezek után ügyvédje tanácsára bírósághoz fordult.

Az egykori szakszervezeti vezető hangsúlyozta: egy ehhez részben hasonló, húsz évvel ezelőtti magyar perben a strasbourgi emberi jogi bíróság kimondta: csak azt a politikai tevékenységet lehet korlátozni, amit törvény konkrétan megtilt. Azt akkor a magyar állam is elismerte, hogy a hazai jogszabályok csak annyit tartalmaznak: hivatásos katonatiszt pártpolitikai tevékenységet nem folytathat – hangsúlyozta Kónya. Kónya nem vitatta, hogy a Magyar Nemzetnek adott interjúban ő valóban bírálta a kormány tevékenységét, de pártpolitikai tevékenységet nem folytatott.

Hétfőn a Fővárosi Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte minisztériumi fegyelmit. Indoklásában kimondta: ha nem pártpolitikai tevékenységről van szó, akkor a szakszervezeti vezetők politikai tevékenysége törvényesnek tekinthető. Ők a fegyveres erők vagy testületek hivatásos tagjaként „olyan emberekkel kénytelenek egyeztetni a végrehajtó hatalomból, akik maguk is politikusok” – tette hozzá a Szolidaritás elnöke.

„Mivel azóta leszereltem, ez maximum erkölcsi győzelmet jelent, de az ítélet a jövőben útmutató lehet azoknak az ebben tevékenykedő rendvédelmi szakszervezeti vezetőknek, hogy mit engedhetnek meg maguknak, és mit nem” – húzta alá az Atv.hu-nak Kónya. „Amit én tettem, az törvényes, jogszerű volt” – tette hozzá.

Az elsőfokú ítélettel teljes mértékben elégedett Kónya közölte: „természetesen” nem fellebbez. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy mit lép a Honvédelmi Minisztérium. „A per végén erről nem tudott a HM képviselője nyilatkozni. Nyilván a miniszter maga fog erről dönteni, ez olyan súlyú ügy” – vélte a Szolidaritás Mozgalom elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.