Pert nyert a Csemege-Match ellen egy vak férfi

Pert nyert Szigligeti Szilárd egy élelmiszer áruházlánc ellen, amelynek biztonsági őre nem engedte meg, hogy a látássérült férfi vakvezető kutyájával együtt vásároljon az üzletben.

Jogerősen pert nyert a Csemege-Match Zrt. ellen az a vak férfi, aki 2009 októberében vakvezető kutyával akart bemenni a társaság egyik üzletébe, de a biztonsági őr és a főpénztáros is útját állta - tájékoztatta a Magyar Helsinki Bizottság pénteken az MTI-t.

A civil jogvédő szervezet közleménye szerint a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a cég által fizetendő félmillió forintos kártérítés összegét, és jogerős ítéletében megállapította: vakoktól nem tagadható meg a nyilvános üzletekben a szolgáltatás akkor sem, ha azt az érintett csak vakvezető kutya segítségével tudja igénybe venni.

Emlékeztettek, hogy a Fővárosi Bíróság idén márciusban megállapította: a Csemege-Match Zrt. megsértette a Magyar Helsinki Bizottság által képviselt Szigeti Szilárd személyiségi jogait, az üzletláncot eltiltotta a további jogsértéstől és bocsánatkérésre kötelezte, valamint félmillió forint kártérítést ítélt meg a felperesnek.

Az élelmiszer áruházlánc fellebbezett a kártérítés ellen, bár a jogsértés tényét elismerte - olvasható a közleményben. A másodfokú bíróság december 7-én mondta ki, hogy a jogsérelemmel okozott megaláztatás miatt a bíróság indokoltnak és megalapozottnak találta az elsőfokú bíróság által megállapított félmillió forintos nem vagyoni kártérítést.

Kádár András Kristófot, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Szigeti Szilárd ügyvédje azt mondta, "bebizonyosodott, hogy a rendelkezésre álló jogi eszközökkel eredményesen fel lehet lépni a fogyatékossággal élők védelmében. Kár, hogy az amúgy is sérülékeny csoportokat védő, egyértelmű jogszabályok betartatása érdekében bírósághoz kell fordulni".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.