Pert vesztett Vajna Farkasházyval szemben

Jogerősen elvesztette Andy Vajna a Farkasházy Tivadar ellen kezdeményezett személyiségi jogi pert. A producer szerint megsértették a jó hírnevét, amikor a humorista arra utalt, hogy Vajna nem véletlenül nem megy vissza Amerikába. A bíróság másképp látta.
Pert nyert Farkasházy Tivadar Andy Vajna ellen csütörtökön. Azért citálták bíróság elé a humoristát, mert ő állítólag megsértette a filmproducer-kormánybiztos jó hírnevét. Farkasházy két éve a Heti hetesben azt mondta, hogy Vajna úgy beszél, mintha minden dolga rendben lenne Amerikában, de nem véletlenül nem megy vissza. Az is elhangzott, hogy ő az életében soha nem csinált művészfilmet. Mindezek miatt a producer kétmilliós kártérítést követelt, de a keresetet jogerősen elutasították.

A művészfilmre vonatkozó kitételt a bíróság egyértelműen véleménynyilvánításként értékelte, és tartózkodott is attól, hogy ebben a kérdésben állást foglaljon – tájékoztatott Magyar Gábor, a humorista jogi képviselője. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a producer miért nem tér vissza Amerikába, az ítélet indokolásában elhangzott: az alperes megjegyzése valós tények alapján levont okszerű következtetésként értékelhető. Így ugyancsak alkalmatlan volt arra, hogy Vajna, mint közszereplő személyiségi jogait sértse.

Farkasházy elmondta, annak idején teli volt a magyar sajtó azzal, hogy Vajna feladata rendet tenni a magyar filmiparban. Maga ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy amennyiben a filmeseket a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia alá sorolják, feláll és hazamegy. A műsorban erre a helyzetre reagált a humorista, utalva arra, hogy Vajna már korántsem az a sikeres producer Amerikában, aki korábban volt. Szerinte ez is éppen úgy csupán egy vélemény, mint az, hogy mi tekinthető művészfilmnek.

Magyar Gábor ezzel összefüggésben hangsúlyozta: a tárgyaláson számos olyan újságcikket mutattak be, amelyek alapján Farkasházy megalapozottan vélelmezhette, hogy Vajnának nem érdemes visszamennie. S hogy a producer minden dolga rendben lenne, azt korábbi, jelentős összegű adótartozásáról szóló hírekkel illusztrálták. Emiatt korábban büntetőeljárás indult, amit végül lezártak, mert Vajna befizetett hat és fél millió dollárnyi adóhátralékot.

Az ítélet kihirdetésekor Farkasházy igencsak megkönnyebbült, mert nem tudja, hogyan teremtette volna elő a kétmilliót, ha veszít. A Heti hetesben ugyanis a szereplőknek maguknak kell viselniük a felelősséget minden mondatért, miközben túl sok idejük nincs gondolkodni. Ennek ellenére a műsor miatt mindössze hárman kezdeményeztek személyiségi jogi pert, kétszer Grespik László ügyvéd, majd Vajna. A humorista szerint ez utóbbinak oka lehetett az is, hogy többször nyilvánosan Tarr Béla filmrendező álláspontjára helyezkedett, aki számos alkalommal bírálta a producer kormánybiztosként végzett tevékenységét.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.