Pert nyert egy tanárnő a püspökség ellen

Pert nyert egy battonyai tanárnő a Szeged-csanádi Egyházmegye ellen, mert a katolikus iskolában nem fizették ki neki az elmaradott térségekben járó pótlékot. A jogerős ítélet nyomán az iskola összes pedagógusa igényelheti a pótlékot, amelyeket a szerb és román iskolában tanító tanárok eddig is megkaptak.

Jogerős ítélet született a Gyulai Törvényszéken abban a perben amelyet a Szeged-csanádi Egyházmegye fenntartásában működő  Battonyai Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző iskola, Általános Iskola és Óvoda volt tanárnője indított, mert a fenntartó egyházmegye nem fizette ki neki az elmaradott településeken járó bérpótlékot - tudósít a Békés megyei vitalap.hu portál.

Ezt az állam adja, jogszabály alapján. Battonyán működik szerb és román iskola is, ott a fenntartók minden további nélkül igényelték az államtól, és fizetik a pedagógusaiknak a pótlékot.

A Szeged-csanádi Egyházmegye, illetve az általa fenntartott iskola már első fokon is elvesztette a pert. A fellebbezésükben arra hivatkoztak, hogy Battonya nem község, hanem város. A Gyulai Törvényszék viszont úgy indokolta ítéletét: nincs indok rá, hogy a a nehéz körülmények között végzett munka megítélésében különbséget tegyenek község és város között.

Az ítélet nyomán reális esélye lehet annak, hogy a munkáltató az iskola valamennyi érintett pedagógusának megigényli és kifizeti az ezen a jogcímen őket megillető pénzt.

A vitalap.hu szerzője megjegyzi: nincs adat róla, hogy országszerte hány pedagógust károsítanak meg hasonló jogsértéssel. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.