Perel a Jobbik

A Jobbik közérdekű adatigénylési pert indít annak érdekében, hogy kiderüljön, kik a tulajdonosai azoknak a külföldön bejegyzett cégeknek, amelyek állami támogatást nyertek a magyarországi uniós pályázatokon - jelentette be hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján Szilágyi György.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Volner János képviselőtársával korábban írásbeli kérdést intéztek Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterhez. Ebben 74 olyan cégről érdeklődtek, amelynek tulajdonosai között külföldön, gyakran "egzotikus adóparadicsomokban" bejegyzett vállalkozások állnak, és azt akarták megtudni, hogy azok tavaly január elsejétől ténylegesen milyen kifizetésekhez juthattak hozzá. Egyúttal arra is rákérdeztek, hogy milyen tulajdonosi struktúrájú szervezetek részesülnek az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyarország költségvetése által közösen biztosított forrásokból.

Szilágyi György a miniszteri válaszból azt szűrte le: az európai uniós források pályáztatásánál és kifizetésénél a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a közreműködő intézmények nem vizsgálják a pályázók átláthatóságát és tulajdonosi körét.

A képviselő közölte: Volner János képviselőtársával eddig öt ízben fordultak Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterhez, de ő "egyetlen esetben sem jelölte meg" a pályázatokon nyertes cégek tényleges tulajdonosi körét. Ennek két oka lehet, vagy nem ismeri azokat vagy nem akarja elárulni - jelentette ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.