Perbe fogta a fővárost a PM

Frakciójuk törvénytelen megszüntetése miatt benyújtották keresetüket a bírósághoz a Párbeszéd Magyarországért fővárosi képviselői. Ebben a bíróságtól a döntés érvénytelenítését kérik, valamint azt, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz a fővárosi SZMSZ egyes passzusainak Alaptörvénybe ütközése miatt.

Kaltenbach Jenő, Somfai Ágnes és Hanzély Ákos bírósági keresetet nyújtott be a Párbeszéd Magyarországért (PM) fővárosi frakciójának törvénytelen megszüntetése miatt a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz. A PM fővárosi képviselői annak megállapítását kérik a bíróságtól, hogy jogszabálysértő volt a fővárosi közgyűlés február 22-i döntése, amellyel megszüntette frakciójukat, és állapítsa meg a fővárosi közgyűlés anyagi felelősségét is az ügyben.

A PM fővárosi képviselői keresetükben arra hivatkoznak, hogy Kaltenbach Jenő február 6-án bejelentette az LMP-frakció nevének Párbeszéd Magyarországért névre való megváltoztatását, amit a főpolgármesternek tudomásul kellett volna vennie. Az Alaptörvény alapján, de a Fővárosi Közgyűlés saját szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ) szerint is, sem a főpolgármesternek, sem a közgyűlésnek nincsen joga dönteni a névváltoztatás elfogadásáról, vagy elutasításáról.

Ezen felül Alaptörvénybe ütközött a fővárosi közgyűlés döntése, amely az LMP szóvivőinek a fővárosi frakció megszűnéséről szóló bejelentésére hivatkozva szüntette meg a PM frakcióját. A párt bejelentésének ugyanis semmilyen jogkövetkezménye nem lehet, mert az ellentétes a képviselők szabad mandátumának elvével – a képviselő kizárólag saját lelkiismerete szerint végzi munkáját, sem a pártnak, sem másnak nem lehet jogi érvényű befolyása a munkájára. Ez a döntés a közgyűlés saját működési szabályzatába is ütközik, amely szerint a képviselőcsoport megszűnését kizárólag a képviselőcsoport vezetője jelentheti be.

A múlt héten a PM képviselői Szabó Máté ombudsmant is megkeresték azzal, hogy forduljon a Kúriához a fővárosi SZMSZ jogellenességének megállapítása érdekében

Az önkormányzat jogi osztálya által készített szakértői vélemény értelmében frakciót csak az alakíthat, aki a mandátumot szerzett jelölőszervezethez tartozik, és legalább három tagja van. Így az LMP nyilatkozata az irányadó, márpedig a párt írásban értesítette a közgyűlést a fővárosi frakció megszűnéséről. A Főpolgármesteri Hivatal egyébként már a Fővárosi Közgyűlés döntése előtt bejelentette, hogy a formáció nem alakíthat frakciót.

A fővárosi szakadárok: Hanzély Ákos, Somfai Ágnes és Kaltenbach Jenő
A fővárosi szakadárok: Hanzély Ákos, Somfai Ágnes és Kaltenbach Jenő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.